Την επιχειρησιακή αξιολόγηση για τις φρεγάτες που έχουν προταθεί από συνολικά επτά χώρες παρουσιάζει σήμερα στον πρωθυπουργό η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Στην σύσκεψη στο Μαξίμου, που γίνεται ενόψει και της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει και τετ- α- τετ συνομιλίες με τους ομολόγους του με ατζέντα, εκτός των ελληνοτουρκικών και τα εξοπλιστικά, πρόκειται να γίνει ένα εκτενές briefing σχετικά με τις φρεγάτες που πρόκειται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.
Σημειώνεται ότι οι προτάσεις που αξιολογεί το Π.Ν. προέρχονται από τις ΗΠΑ (HFF, όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC), την Γαλλία (FDI), τη Γερμανία (Α300), το Ηνωμένο Βασίλειο (Arrowhead 140), την Ιταλία (FREMM/Bergamini), την Ολλανδία (S 11515) και την Ισπανία (F-110). Στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση απόκτησης νέων φρεγατών αλλά και μιας ενδιάμεσης λύσης από δύο διαφορετικές χώρες. Σε κάθε περίπτωση, όποια συμφωνία και να γίνει, αυτή θα πρέπει να έχει στρατηγικά χαρακτηριστικά, δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα αγοράς και άλλων πλοίων στο τέλος της δεκαετίας.
«Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για την έως τώρα αξιολόγηση ώστε να μιλήσει αναλόγως σε κάθε ηγέτη χώρας από την οποία προέρχεται η εταιρία που προτείνει φρεγάτα για το Πολεμικό Ναυτικό», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την οριστική απόφαση για την επιλογή του τύπου φρεγατών που θα αποκτηθούν.
Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στην Αθήνα σειρά συναντήσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το πρόγραμμα του Π.Ν. Τέτοια ήταν και η χθεσινή επίσκεψη του Ντέιβιντ Λόκγουντ, του διευθύνοντος συμβούλου της Babcock (βρετανική πρόταση) ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων στην Ελλάδα με στελέχη της ελληνικής βιομηχανίας, κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες αλυσίδας εφοδιασμού.