Σοβαρές πολιτικές αναταράξεις, που ενδέχεται να επιδράσουν ακόμη και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», προκαλεί στο Βερολίνο μια ψηφοφορία που έγινε στις Βρυξέλλες. Αιτία είναι το «ναι» της Γερμανίας που επέτρεψε να εγκριθεί, κατά πλειοψηφία, η παράταση κατά πέντε χρόνια της χρήσης του ζιζανιοκτόνου Roundup, της Monsanto, το οποίο είναι από τα πλέον διαδεδομένα στην γεωργία της Ευρώπης. Περιέχει, όμως, τη χημική ουσία γλυφοσάτη, η οποία από πολλούς επιστήμονες έχει χαρακτηριστεί ως ύποπτη για καρκινογενέσεις -μάλιστα, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της Ε.Ε. έχουν υπογράψει κείμενο υπέρ της απαγόρευσής της.
Το πρόβλημα για τη Γερμανία και την Angela Merkel είναι ότι η θετική ψήφος δόθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, Christian Schmidt, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος αγνόησε τη διαφορετική άποψη που είχε η υπουργός Περιβάλλοντος, Barbara Hendricks, η οποία ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, όταν δηλαδή υπάρχει αμφιβολία και διχογνωμία, ενώ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν ομοφωνούν, το Βερολίνο πάντοτε τάσσεται υπέρ του «όχι».
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Schmidt δεν τήρησε τον κανόνα και προκάλεσε πολιτική θύελλα, παρά το γεγονός ότι δήλωσε πως πρόκειται για απόφαση που έλαβε με προσωπική του ευθύνη. Η καγκελάριος έσπευσε να τον αποδοκιμάσει, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει προχωρήσει στην αποπομπή του, όπως ζητούν τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Πράσινοι και η Αριστερά.
Το SPD δήλωσε ότι προκλήθηκε «βαθύ ρήγμα στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και προσωπικά απέναντι στην καγκελάριο. Οι Πράσινοι έκαναν λόγο για «ανήθικη πράξη». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων, αν και επικρότησε την ψήφο του Schmidt, συμπλήρωσε ότι η Merkel έχει αποδυναμωθεί τόσο ώστε να επιτρέπει στους υπουργούς της να... χορεύουν γύρω της και να κάνουν ό,τι θέλουν.
Η ουσία είναι ότι, πλέον, η απόφαση έχει ληφθεί στις Βρυξέλλες και η γερμανική ψήφος δεν μπορεί να αναιρεθεί. Σημειώνεται ότι κατά της παράτασης της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας ψήφισαν χθες η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, ενώ η Πορτογαλία απείχε. Μάλιστα, ο Emmanuel Macron δεσμεύτηκε ότι το αργότερο σε τρία χρόνια θα αποσύρειθ από την κυκλοφορία στη γαλλική γεωργία το ζιζανιοκτόνο αυτό, ακόμη κι αν δεν έχει βρεθεί εναλλακτική λύση, πιο φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Olivier Matthys/AP Images for Avaaz