Πολιτική θύελλα στην Ισπανία προκαλεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Πολιτική θύελλα στην Ισπανία προκαλεί το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει στην Ισπανία η χθεσινή έγκριση από το κοινοβούλιο της Καταλονίας του νόμου βάσει του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτητοποίηση της βορειοανατολικής επαρχίας. Η ψήφιση έγινε από την πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στο καταλανικό κοινοβούλιο, ενώ τα υπόλοιπα απείχαν.

Συγκεκριμένα, μετά την χθεσινή μακρά και θυελλώδη συνεδρίαση του Parlament, ο νόμος εγκρίθηκε με τις ψήφους της κυβερνητικής συμμαχίας του δεξιού «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών του CUP. Αντιθέτως, υπήρξε αποχή των Ciudadanos, PCS (Σοσιαλιστές), PP (Λαϊκό Κόμμα), και Catalunya si que es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos). 

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να ακυρώσει τον σχετικό νόμο, ενώ έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez και των Ciudadanos, Albert Rivera, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του.

Αντιθέτως, μάλλον δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias, καθώς το αριστερό κόμμα ναι μεν αντιτίθεται επισήμως στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, όμως έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος -ενώ παράλληλα, στήριξε την νυν δήμαρχο της Βαρκελώνης και υπέρμαχο της ανεξαρτησίας, Ada Colau. Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες σημειώθηκε και ένα επεισόδιο κατά τη συνεδρίαση της καταλανικής βουλής, όταν μια βουλευτής των Podemos απομάκρυνε τις σημαίες της Ισπανίας που είχαν αφήσει στα έδρανα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την αποχώρησή τους.

Επιπλέον ο Rajoy έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο TC, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις 10.00, τοπική ώρα (11.00, ώρα Ελλάδος). Από χθες ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρείου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Carme Forcadell, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το Δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Carles Puigdemont και με την σθεναρή υποστήριξη του CUP -που έχει καλέσει σε 'ανυπακοή' απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη- προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Ήδη τις πρωϊνές ώρες σήμερα, το προεδρείο του Parlament εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι JXSi και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως για τους εκλογικούς καταλόγους θα στηριχθεί στην απογραφή της φετινής 30ης Μαρτίου και όρισε με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεκινήσει στις 00.00 τοπική ώρα στις 15 Σεπτεμβρίου και θα τερματισθεί στις 24.00 της 29ης Σεπτεμβρίου. Επίσης στο διάταγμα καθορίζονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Καταλανοί που ζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Ο Puigdemont, σε σημερινές δηλώσεις του, τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλωνίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.

«Η απόφαση των πολιτών θα μας δεσμεύσει, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, καθ θα υπερασπισθούμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλων των Καταλανών να ψηφίζουν, να αποφασίζουν και να είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το μέλλον τους. Η Καταλονία θα αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον της την 1η Οκτωβρίου», διατράνωσε ο Puigdemont.

Ο ίδιος μεταξύ των άλλων τόνισε πως η Καταλονία έχει «την ευκαιρία» να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό, μοντέρνο κι ελεύθερο», μία απόφαση που θα «απορρέει από τον κόσμο, κι όχι από κάποιο δικαστήριο, υπουργικό συμβούλιο, ή Συνταγματικό Δικαστήριο χωρίς νομιμοποίηση, κύρος, και με πέραν κάθε επιπέδου ανάρμοστα πολιτικά ελατήρια».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo by Albert Llop/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image