Καλό μήνα με την τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στα 255 ευρώ η μεγαβατώρα, με το πετρέλαιο στα 100-101 δολάρια το βαρέλι με το φυσικό αέριο στην περιοχή των 98-100 ευρώ η μεγαβατώρα και με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι ο πληθωρισμός σε μέσο επίπεδο μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και στο 4% δηλαδή σε επίπεδα τέσσερις φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός. Και πλέον δεν αποκλείει ότι οι υψηλές τιμές μπορούν κάλλιστα να διατηρηθούν και το 2023.
Αύριο, αναμένονται και τα πρώτα νέα από το μέτωπο της πορείας των τιμών κατά τον Φεβρουάριο. Η Eurostat αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα καθώς πλέον στην εξίσωση έχει προστεθεί και το ακριβό πετρέλαιο. Και επειδή ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας της προετοιμασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και των αποφάσεων για τα επόμενα μέτρα στήριξης, οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολες.
Από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών ενέργειας δεν προέκυψε αν η ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή δράση όσον αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα προχωρήσει. Έτσι, προς το παρόν, η Ελλάδα δεν γνωρίζει μέχρι πότε θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά στους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και στον δικό της προϋπολογισμό για να στηρίζει τα νοικοκυριά.
Επίσης, όταν σε λίγες εβδομάδες θα μπουν στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, από τη μια πλευρά θα βρίσκονται οι έχοντες το χαμηλότερο εισόδημα της χώρας που θα περιμένουν ένα «γενναίο» ποσοστό για να αναπληρώσουν μέρος της ζημιάς από την κούρσα των τιμών και από την άλλη θα βρίσκονται οι εργοδότες που θα καλούνται να αυξήσουν άλλο ένα κόστος μετά την εκτόξευση της ενέργειας και των πρώτων υλών. Εύκολη λύση σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ενώ ειδικά ο Μάρτιος, μήνας παραλαβής και των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος του χειμώνα, θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για τα νοικοκυριά.
Τι ακριβώς θα πράξει η κυβέρνηση; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξουν άμεσα κινήσεις πέραν της ανακοίνωσης της παράτασης των μέτρων επιδότησης για το ρεύμα και το φυσικό αέριο προκειμένου να φανεί αν θα ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και προς ποια κατεύθυνση. Στο οικονομικό επιτελείο είναι πλέον απολύτως κατανοητό ότι χρειάζεται ψυχραιμία στη λήψη αποφάσεων καθώς πλέον όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης του πληθωρισμού θα διαρκέσει για πολλούς μήνες ακόμη.