Το τελευταίο που χρειάζεται ο πολίτης που έχει πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά, που έχει χάσει το σπίτι του, την οικοσκευή του ή που έχει υποστεί ζημιές στην επιχείρησή του, είναι να έρθει αντιμέτωπος με το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης δεν θα επικεντρωθούν μόνο στα ποσά που θα δοθούν αλλά και στη διαδικασία η οποία θα είναι «ηλεκτρονική» και άμεση. Με τις προκαταβολές, τις ηλεκτρονικές αιτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις αλλά και την αποφυγή προσκόμισης πολλών δικαιολογητικών (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση), το ζητούμενο είναι να πιστωθεί άμεσα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πληγέντων, μέρος από τα 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε μέσω της δήλωσής του ο πρωθυπουργός.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει το νομικό υπόβαθρο για τα μέτρα στήριξης και αυτό είναι ο νόμος 4797/2021. Αυτό που επιδιώκεται είναι μέσα στην εβδομάδα ή μέσα στην επόμενη να έχουμε το σύνολο των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων και από εκεί και πέρα να στηθεί με διαδικασίες εξπρές μια ακόμη ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνουν οι αιτήσεις. Το ζητούμενο είναι οι καταβολές των πρώτων ημερών να μην περιοριστούν στα 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών αλλά να εμπλουτιστούν:
1. Με προκαταβολές για την στεγαστική συνδρομή σε φυσικά αλλά και σε νομικά πρόσωπα ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο η αποκατάσταση των ζημιών.
2. Με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων ώστε να μην βρεθούν χωρίς μισθό εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν
3. Με προκαταβολές σε επιχειρήσεις που είδαν κτήρια, αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά περιουσιακά στοιχεία να γίνονται στάχτη
4. Με άμεση προκαταβολή για όσους έχουν υποστεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες ή ζωικό κεφάλαιο.
5. Με τακτική καταβολή της επιδότησης ενοικίου ή και συγκατοίκησης
Αντίστοιχος ο στόχος και για τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης: τον μηδενισμό του ΕΝΦΙΑ, την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την διευκόλυνση για την αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων (θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τις τράπεζες) αλλά και την αναστολή διενέργειας μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Το «στοίχημα» εδώ είναι να μην χρειαστεί πολύπλοκη διαδικασία προκειμένου να αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του πληττόμενου.