"Με ενότητα, μπορούμε και θα επικρατήσουμε.
Αυτός ο ιός, μας παρουσιάζει μια πρωτόγνωρη απειλή, αλλά μπορούμε συμπαραταχθούμε εναντίον του κοινού εχθρού, ενός εχθρού κατά της ανθρωπότητας".
Με τη δήλωση αυτή, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, προσπάθησε να ενθαρρύνει την παγκόσμια κοινότητα, στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, εξαιτίας του οποίου "πολλές χώρες αισθάνονται συντετριμένες, αντιμετωπίζουν ένα υπερβολικό φορτίο και βρίσκονται μπροστά σε σπαρακτικές επιλογές".
Μέχρι στιγμής στον ΠΟΥ καταγράφονται περίπου 192.000 κρούσματα, εκ των οποίων τα 15.123 χθες και 7.807 θάνατοι, εκ των οποίων οι 786 χθες. Μόνο στην Ευρώπη, τα κρούσματα φτάνουν τις 74.760 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι 10.911 χθες. Οι θάνατοι έχουν φθάσει τις 3.352, εκ των οποίων οι 604, χθες.
Παρόλα αυτά, ο δρ Τέντρος - όπως προτιμά να τον αποκαλούν - προειδοποίησε:
"Μην υποθέσετε ότι η κοινότητά σας δεν θα πληγεί. Προετοιμαστείτε γι΄ αυτό.
Μην υποθέσετε ότι δεν θα κολλήσετε. Προετοιμαστείτε ότι θα προσβληθείτε.
Όμως υπάρχει ελπίδα, όπως τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επιτρέπουν την μείωση του βάρους στα συστήματα υγείας και κάνουν τις επιδημίες διαχειρίσιμες, επιτρέποντας στοχευμένα μέτρα".
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ επεσήμανε την ανάγκη διαχωρισμού των προσβεβλημένων ασθενών από τους υγιείς για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με την εξέταση των πιθανών κρουσμάτων, την παροχή θεραπείας σε υγειονομικές δομές και την ιχνηλάτηση των περιστατικών.
Λάδι στη φωτιά
Προειδοποίησε ακόμη ότι η μη ανίχνευση πιθανών περιστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της επιδημίας, όταν αρθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να επαναφέρουν την ασθένεια στην κοινότητα.
Γι΄ αυτό πρότεινε την απομόνωση των θετικών περιστατικών σε υγειονομικές δομές, για παροχή σωστής και έγκαιρης ιατρικής φροντίδας, πρόληψη της δυσμενούς έκβασής τους, αλλά και της περαιτέρω μετάδοσης του ιού.
Αν δεν είναι δυνατόν αυτό, πρότεινε τη χρήση δομών της κοινότητας για απομόνωση των περιστατικών με ήπια συμπτώματα και άμεση παραπομπή στις υπηρεσίες υγείας εάν υπάρξει σοβαρή νόσηση.
Όσο για την φροντίδα των ήπιων περιστατικών στο σπίτι, την πρότεινε ως τελευταία επιλογή, στην περίπτωση που οι υπηρεσίες υγείας βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης.
Παγκόσμια κλινική έρευνα
Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ με τη συνεργασία 10 κρατών: Αργεντινής, Μπαχρέιν, Καναδά, Γαλλίας, Ιράν, Νορβηγίας, Νοτίου Αφρικής, Ισπανίας, Ελβετίας και Ταιλάνδης, ξεκίνησε διεθνή κλινική μελέτη 5 πυλώνων για την αξιολόγηση των διαθέσιμων φαρμάκων στη θεραπεία κατά του ιού, ενόσω ξεκίνησε η πρώτη κλινική δοκιμή για την παραγωγή εμβολίου στις ΗΠΑ.
Η παγκόσμια κλινική μελέτη "Αλληλεγγύης", όπως ονομάστηκε, αξιολογεί:
1. την ισχύουσα παρηγορητική φροντίδα ή
2. τη χρήση των ουσιών remdesivir,
3. lopinavir και ritonavir ή
4. lopinavir και ritonavir μαζί με ιντερφερόνη β και
5. της χλωροκίνης.
Οι πέντε αυτές παράμετροι θα αξιολογηθούν σε ένα ευρύ αριθμό ασθενών προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα τους έναντι της θνησιμότητας, της διάρκειας νοσηλείας και τη χρήση αναπνευστήρα και μονάδας εντατικής θεραπείας.
Διαγνωστικά τεστ
Στο μεταξύ, με αφορμή τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ, καθώς και αναπνευστήρων, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν, υπογράμμισε ότι ύστερα από σειρά παρεμβάσεων του Οργανισμού προς τους παραγωγούς, επείσθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή, προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα επάρκειας που έχουν παρατηρηθεί στην παγκόσμια αγορά.
Ειδικά σε ότι αφορά τα διαγνωστικά τέστ, είπε ότι πάνω από 200 εταιρίες έχουν ολοκληρώσει μελέτες, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να είναι διαθέσιμα στην αγορά νέα αποτελεσματικά αντιδραστήρια.
Για την ώρα υπάρχει το γνωστό τεστ μοριακής ανάλυσης, ένα αυτοματοποιημένο που παρέχει αποτελέσματα για μικρό αριθμό δειγμάτων, καθώς και ένα πιο προηγμένο που επιτρέπει τον έλεγχο 5.000 δειγμάτων ημερησίως.
Απαραίτητοι οι έλεγχοι
Ο κ. Ράιαν υπογράμμισε ότι οι διαγνωστικοί έλεγχοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό του ιού, γιατί απεικονίζουν το πρόβλημα της μετάδοσης και επιτρέπουν την απομόνωση των περιστατικών, με το διαχωρισμό των ασθενών από τους υγιείς, αποτρέποντας την περαιτέρω μετάδοση.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, καταγράφηκαν χθες 31 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 418 άτομα, εκ των οποίων τα 64 παραμένει άγνωστη η πηγή μετάδοσης.
Νοσηλεύονται 79 ασθενείς, ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 13.
Παρουσιάζοντας τα δεδομένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε στα θετικά δεδομένα της χρήσης χλωροκίνης (κατά της ελονοσίας) από γαλλική μελέτη με σαφή ύφεση του ιού στις 4 ημέρες και απομάκρυνση του ιού στο 90% των περιπτώσεων στις 6 ημέρες. Τα αποτελέσματα θα συζητηθούν σήμερα, από την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων κ. Παν. Γαργαλιάνο.
Αναφέρθηκε στη στρατηγική της χώρας για επικοινωνία των ύποπτων κρουσμάτων με τον θεράποντα γιατρό τους και παρακολούθηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία.
Με αφορμή το παράδειγμα της Νοτίου Κορέας υπογράμμισε τις ιδιαιτερότητες της χώρας που είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη σε αντίθεση με την Ελλάδα, την παραβίαση προσωπικών δεδομένων τα οποία μάλιστα καταγράφονται ηλεκτρονικά, ενώ σημείωσε τις δυνατότητες επιτήρησης της δημόσιας υγείας με εξαιρετικά αυξημένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο η χώρα μας δεν διαθέτει.
Σημείωσε δε, ότι σύμφωνα με μελέτες της καθ. επιδημιολογίας Βασ. Σύψα, εκτιμάται ότι οι προσβεβλημένοι αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι μεταξύ 2.000-3.000 άτομα.
Τέλος, κατήγγηλε ομολόγους του καθηγητές, για τη διασπορά fake news με επιστολές τους στον Πρωθυπουργό, ότι γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας.
Είπε ότι προξενούν επιδημία φόβου και πανικού.
Αντίθετα, επεσήμανε ότι ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια, που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και έχουν υιοθετηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Όσον αφορά στο γενικό πληθυσμό, η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα γίνεται όχι με την καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά με δύο ειδικές δειγματοληπτικές διαδικασίες.
Η μία είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει όλες τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τα βαριά περιστατικά σε ΜΕΘ, η οποία είναι εξαιρετική διαδικασία, sentinel, επιτήρησης της νόσου και μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία στο γενικό πληθυσμό, που θα είναι πολύ γρήγορα πραγματικότητα, όμως δεν θα εκθέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Και πρόσθεσε ότι υπάρχει μειωμένη καταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας σημαντικά και αυτό δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, είναι σε όλο τον κόσμο.