Πού κρύβεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ;

Πού κρύβεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ;

Φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον πρόεδρο της Συρίας να έχει εγκαταλείψει τη Δαμασκό, υπό το φόβο αμερικανικής επίθεσης. Αραβικά μέσα αναφέρουν ότι ο Άσαντ κρύβεται σε ρωσική στρατιωτική βάση, ενώ η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak κάνει λόγο για σχέδιο διαφυγής με προορισμό την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα, οι ρωσικές και ιρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει σχέδιο για να εγκαταλείψει ο Άσαντ και 45 μέλη της οικογένειάς του τη Δαμασκό. Πρώτος σταθμός του Σύρου προέδρου θα είναι η Βηρυτός, ενώ τελικός προορισμός είναι η πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη. Εκεί, ο Άσαντ θα παραμείνει - υπό την προστασία των Ρώσων - μέχρι να πραγματοποιηθεί η επίθεση των ΗΠΑ. Την ίδια πληροφορία μεταδίδει και η ιρανική ιστοσελίδα Amade News, ωστόσο η ρωσική εφημερίδα Ria Novosti διαψεύδει, αναφέροντας ότι ο Άσαντ παραμένει στη Συρία.

Αυτό, ωστόσο δεν είναι το μοναδικό σενάριο που κυκλοφορεί αυτή την ώρα για τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Baghdad Post, ο Σύρος πρόεδρος έχει εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο και τη Δαμασκό, μετά τις απειλές των ΗΠΑ και κρύβεται στη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim.

Όπως αναφέρει η ιρακινή ιστοσελίδα, o Άσαντ βρίσκεται οχυρωμένος σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και κουρτίνες, ενώ στο πλευρό του δεν βρίσκονται αξιωματούχοι της Συρίας αλλά του Ιράν. Τονίζεται μάλιστα ότι δέχτηκε βοήθεια από τον Ιρανό συντηρητικό πολιτικό Αλί Ακμπάρ Βελαϊάτι.

Η ιστοσελίδα επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που ανέφεραν ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε το παλάτι του στη Δαμασκό. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι τον πλαισίωναν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για να τον φυγαδεύσουν και να του παράσχουν προστασία. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τη διακυβέρνηση έχουν αναλάβει προσωρινά Ρώσοι και Ιρανοί καθώς ο Άσαντ δεν μπορεί να επικοινωνήσει, φοβούμενος μήπως αποκαλύψει τη θέση του.

Σημειώνεται ότι το παλάτι του Άσαντ, Qassr al-Shaab, διαθέτει καταφύγιο που βρίσκεται 140 μέτρα κάτω από τη γη. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών, ο Άσαντ έχει επισκεφθεί τη ρωσική στρατιωτική βάση, Hmeimim η οποία βρίσκεται στη Λατάκια, δύο φορές μέσα στην περασμένη εβδομάδα. 

Λιβανέζικα μέσα αναφέρουν ότι ο Άσαντ εγκατέλειψε τη Δαμασκό τις ημέρες μετά την επίθεση στη Ντούμα και ενώ διεξάγονταν οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαμηλώνει - έστω προσωρινά - τους τόνους καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας δεν λήφθηκε κάποια τελική απόφαση για επίθεση στη Συρία. 

Νωρίτερα, αμερικανικά δίκτυα μετέδιδαν ότι οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε 8 συγκεκριμένους στόχους που θέλουν να πλήξουν. Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται δύο συριακές αεροπορικές βάσεις, ένα ερευνητικό κέντρο και ένα εργοστάσιο παρασκευής χημικών όπλων. 

Τα ίδια μέσα ανέφεραν ότι ο συριακός στρατός έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος των αεροπορικών του δυνάμεων σε εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους Ρώσους, με τη λογική ότι οι ΗΠΑ θα διστάσουν να χτυπήσουν εκεί. «Εξετάζουμε πάρα πολύ σοβαρά και πάρα πολύ στενά όλη την κατάσταση και θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος.