Στην αντεπίθεση περνά ο ΠΟΥ, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ για απόκρυψη πληροφοριών, υπογραμμίζοντας πως τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί για την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Ο Οργανισμός προειδοποιεί έντονα πως οι πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι παιχνίδι με τη φωτιά που ανατροφοδοτεί την πανδημία και καλεί σε ενότητα, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της νόσου διεθνώς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κατηγορία ότι Οργανισμός απέκρυψε πληροφορία από την Ταιβάν για μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δήλωσε, ότι η ειδοποίηση για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο ήρθε από την Κίνα στις 31 Δεκεμβρίου. Η Ταϊβάν, όπως και άλλες χώρες, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις επί του σήματος της Κίνας. Δεν υπήρξε ενημέρωση από την Ταϊβάν για μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Προχωρώντας σε ένα συναισθηματικό ξέσπασμα, δήλωσε πως «Δεν αποκρύπτουμε πληροφορίες, γιατί πενθούσαμε από την 1η μέρα. Οι θάνατοι δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Και προσωπικά ο ίδιος, γνωρίζω τι σημαίνει τραγωδία, φτώχεια, πόλεμος, πόνος».
Ταυτόχρονα, σημειώνοντας ότι «Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας», ο δρ Γκεμπρεγιέσους, πρόσθεσε «Είναι ένας ιός τον οποίο πολλοί ακόμα δεν καταλαβαίνουν. Προειδοποιήσαμε ότι θα προκαλέσει εκπλήξεις ακόμη και στα πιο πλούσια κράτη. Και το έκανε. Είναι ένας διάβολος που πρέπει να τον πολεμήσουμε».
Καλώντας σε ενότητα, υπογράμμισε ότι «Δεν είναι πεδίο για πολιτικά σκορ» και πρόσθεσε πως «Είναι σαν να παίζετε με την φωτιά. Το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να τροφοδοτεί την πανδημία. Ο ιός αναγνωρίζει τα κενά και τα εκμεταλλεύεται για να αναπτυχθεί».
Άρση lockdown
Στην πιθανή άρση των lockdown, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν, σημειώνοντας πως πράγματι υπάρχει κίνδυνος για τους χρονίως πάσχοντες, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας του νέου κορονοϊού.
Τόνισε πως οι καρκινοπαθείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία, όπως και τα παιδιά και ο γενικός πληθυσμός στους εμβολιασμούς.
Οι ανάγκες αυτές πιέζουν με τη σειρά τους τα συστήματα υγείας να συνεχίσουν και να προχωρήσουν κάποιες χώρες σε άρση των lockdown.
Παρόλα αυτά, δεν μπορεί το lockdown να σταματήσει, αν δεν υπάρξουν αντίμετρα, που θα περιλαμβάνουν ισχυρή επάρκεια των συστημάτων υγείας να καλύπτουν τους νέους ασθενείς με κορονοϊό, διενέργεια σχολαστικής ιχνηλάτησης των περιστατικών και απομόνωση των καινούριων περιστατικών και των επαφών τους, καθώς και ιχνηλάτηση των περιστατικών στην κοινότητα.
Αν δεν υπάρξουν αυτά, τότε τα κράτη θα ξαναγυρίσουν πίσω στην ανεξέλεγκτη πορεία εξάπλωσης του ιού.
Ο ιός δεν έχει μεταλλαχθεί
Το ενθαρρυντικό νέο της ημέρας, ήρθε από την επικεφαλής του προγράμματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωοονόσων δρ. Μαρία Βαν Κερκόφε, η οποία ανακοίνωσε πως έχουν δημοσιοποιηθεί περί τις 10.000 πλήρεις γενετικές αλληλουχίες του ιού, διεθνώς, οι οποίες όλες είναι διαθέσιμες στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών, δείχνουν ότι οι τροποποιήσεις που έχει υποστεί ο ιός δεν είναι σημαντικές, με αποτέλεσμα να δείχνει μια σταθερότητα, ικανή να μας δίνει ελπίδες για την πιθανή ανάπτυξη κάποιου εμβολίου στο μέλλον.
AP Photo/Manu Fernandez