Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν ενημέρωσε τον ρώσο πρόεδρο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στις ΗΠΑ δίνοντας έμφαση στις συνομιλίες που είχε για την κατάσταση όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν και «άλλα επίκαιρα διεθνή και διμερή ζητήματα».
Σε ανακοίνωση του επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων αναφέρει ότι οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας εξέφρασαν την κοινή τους πρόθεση να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της έναρξης συνομιλιών σε στενή επαφή με τη Ρωσία και τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ), τις ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της περιοχής, με θέμα τα προβλήματα ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά το 2025 και του βαλλιστικού του προγράμματος, όπως επίσης για την κατάσταση στην Συρία και την Υεμένη» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία η Ρωσία να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο σύνολο των ζητημάτων αυτών, ώστε να μην αυξηθεί η ένταση στην περιοχή» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «οι πρόεδροι συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού σ' αυτή την κατεύθυνση στις επόμενες μέρες και εβδομάδες».
Ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ότι θεωρεί αναγκαίο ότι πρέπει να εργασθούν για μια νέα πιο ευρεία συμφωνία όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο είναι αναγκαία μια συμφωνία, η οποία δεν θα περιελάμβανε μόνο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και το βαλλιστικό του πρόγραμμα , όπως και σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.
Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ( Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία) και η Γερμανία, τον Ιούλιο του 2015, κατέληξαν με το Ιράν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Διεθνές Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action) που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Η συμφωνία προβλέπει την άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλλει στο Ιράν του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη, αναλάμβανε την υποχρέωση να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας το υπό διεθνή έλεγχο. Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2016.
Ο αμερικανός πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένως είχα χαρακτηρίσει την εν λόγω συμφωνία «καταστροφική», υποστηρίζοντας ότι δεν αποτρέπει το ενδεχόμενο για το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Στα τέλη Απριλίου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ, όπως επίσης η Γαλλία , η Γερμανία και η Βρετανία σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούσαν προτάσεις για τροποποιήσεις στην συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε οριστική απόφαση.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η συμφωνία δεν μπορεί να επανεξεταστεί και στην περίπτωση που αποχωρήσουν από αυτήν, το Ιράν θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP