Tο πράσινο φως από την Κομισιόν πήρε το εμβόλιο της Moderna. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της COVID-19.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID ‑ 19 που αναπτύχθηκε από τη Moderna, το δεύτερο εμβόλιο COVID-19 εγκεκριμένο στην ΕΕ. Αυτή η έγκριση ακολουθεί μια θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε διεξοδική αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και εγκρίνεται από τα κράτη μέλη.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ παρέχει «περισσότερα εμβόλια COVID-19 για τους Ευρωπαίους. Με το εμβόλιο Moderna, το δεύτερο που έχει πλέον εγκριθεί στην ΕΕ, θα έχουμε επιπλέον 160 εκατομμύρια δόσεις. Και θα έρθουν περισσότερα εμβόλια. Η Ευρώπη έχει εξασφαλίσει έως και δύο δισεκατομμύρια δόσεις πιθανών εμβολίων COVID-19. Θα έχουμε περισσότερα από αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία όλων των Ευρωπαίων".
We are providing safe & effective #COVID19 vaccines for Europeans.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 6, 2021
We have authorised the @moderna_tx vaccine, the 2nd vaccine approved in the EU.
Europe has secured so far 2 billion doses of potential vaccines - more than enough for protecting us all #StrongerTogether pic.twitter.com/Ujg4C997fK
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι «είμαστε όλοι σε αυτό μαζί και ενωμένοι. Γι' αυτό έχουμε διαπραγματευτεί το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εμβολίων στον κόσμο για όλα τα κράτη μέλη μας. Σήμερα εγκρίνουμε ένα δεύτερο ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο από τη Moderna, το οποίο μαζί με το BioNTech-Pfizer, θα διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν 460 εκατομμύρια δόσεις με αυξανόμενη ταχύτητα στην ΕΕ και θα έρθουν περισσότερες. Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι ακολουθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Οι προσπάθειές μας δεν θα σταματήσουν έως ότου είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδρίασή του νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είχε εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. «Καλά νέα για τις προσπάθειές μας να φέρουμε περισσότερα # COVID19 εμβόλια στους Ευρωπαίους! O EMA αξιολόγησε ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.Τώρα εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για να το εγκρίνουμε και να το διαθέσουμε στην ΕΕ».
Good news for our efforts to bring more #COVID19 vaccines to Europeans!
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 6, 2021
@EMA_News assessed that the @moderna_tx vaccine is safe & effective.
Now we are working at full speed to approve it & make it available in the EU.
Η Κομισιόν έχει σύμβαση με την Moderna η οποία προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η διανομή του εμβολίου της Moderna πρακτικά προμηνύεται ευκολότερη από αυτό των Pfizer και BioNTech διότι δεν απαιτεί τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για τη συντήρησή του.
Το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία 2 έως 8 βαθμών Κελσίου για 30 ημέρες και να αποθηκευτεί για έξι μήνες σε -20 βαθμούς, σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που χρειάζεται να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε -70 βαθμούς Κελσίου, ενώ μπορεί να παραμείνει μόνο πέντε ημέρες σε κανονική ψύξη.
Με φόντο τα παραπάνω, την Κυριακή έγινε γνωστό ότι οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στην εταιρεία Lonza Group προκειμένου να ξεκινήσει την παραγωγή του εμβολίου COVID-19 της Moderna σε εργοστάσιο στην χώρα. Η Lonza η οποία συνεργάζεται με την Moderna προετοιμάζεται για την παραγωγή 400 εκατ. δόσεων ετησίως -300 εκατ. σε τρεις μονάδες παραγωγής στο Βισπ της Ελβετίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.