Πρόεδρος Κ.Ο. Πρασίνων: Οχι στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

Πρόεδρος Κ.Ο. Πρασίνων: Οχι στην επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

"Η Γερμανία είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα του πρόσφυγες. Θεωρώ, επομένως, ως πολύ προβληματική την απόφαση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Δουβλίνου και λόγω της αποτυχίας της κατανομής τους. Προσδοκώ μια ακριβέστερη εξέταση της κατάστασης στην Ελλάδα και τον νότο και όχι απλώς την μετατόπιση των προβλημάτων και πάλι στις χώρες του νότου της Ε.Ε.", είπε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung.

Η Ρεμπέκα Χαρμς πρόσθεσε επίσης ότι "για να ξανανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγγυηθούν από κοινού την διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων".

Η πράσινη πολιτικός τάσσεται υπέρ της οικονομικής βοήθειας ακόμα και για χώρες, όπως η Γερμανία, εφόσον υποδέχονται πολλούς πρόσφυγες, ενώ είναι αντίθετη με την επιβολή ποινών σε απρόθυμες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι οι ανατολικοευρωπαϊκές. "Η υποστήριξη της προσφοράς υπηρεσιών είναι καλύτερη από την αρχή της επιβολής ποινής. Δεν προχωράμε με ποινές και πίεση. Πρέπει να αναζητηθούν έντιμοι συμβιβασμοί".

Κατά τη γνώμη της οι απρόθυμες χώρες θα έπρεπε να δίνουν περισσότερα χρήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της πείνας, στον ΟΗΕ ή για την καταπολέμηση των αιτίων που προκαλούν την φυγή.

Στο ερώτημα, εάν δημιουργούνται μίνι "Ευρώπες", όπως λ.χ. με τις χώρες του Βίζενκγραντ ή τις μεσογειακές χώρες η Ρεμπέκα Χαρμς απάντησε: "Τα παλαιά ρήγματα εντός της Ε.Ε βαθαίνουν, πάντα υπήρχαν όμως διαφορές μεταξύ ανατολής και δύσης, μεταξύ νότου και βορρά. Δεν πρόκειται για προάγγελο διάλυσης της Ευρώπης".

Είναι εύκολο να κάνει κανείς σενάρια κατάρρευσης, αλλά παρά τη διαμάχη για το προσφυγικό η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κινδυνεύει να διαλυθεί: "Η Ε.Ε. δεν έχει καταστραφεί. Η σημερινή E.E. είναι πιο ετερογενής από εκείνην προ του 2004. Στην πραγματικότητα όμως η Ε.Ε. είναι μια από τις σταθερότερες περιοχές της γης πολιτικά και οικονομικά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα λ.χ. για την καταπολέμησης της ανεργίας στην νότια και Ν.Α. Ευρώπη".

Για το αν θα πρέπει το σύμφωνο σταθερότητα να ερμηνεύεται με μεγαλύτερη ευελιξία είπε: "Εάν στη νότια Ευρώπη λ.χ. χρειάζονται επειγόντως επενδύσεις θα πρέπει να το συμπεριλάβουμε στους στόχους του. Εάν το σύστημα υγείας της Ελλάδας καταρρέει πρέπει να βρούμε απαντήσεις τις οποίες δεν δίνει το σύμφωνο σταθερότητας".

Τέλος, η Χαρμς τάχθηκε και υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ