Με δεδομένο ότι αρκετές κυβερνήσεις προβαίνουν σε «αλχημείες», προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε δόσεις για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες χτυπούν «καμπανάκι» εναντίον τέτοιων πρακτικών.
Στην κοινή ανακοίνωση των μεγαλύτερων επαγγελματικών ενώσεων του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες (IFPMA, PhRMA, EFPIA, Vaccines Europe, BIO, ICBA) αναφέρεται ότι «κάθε μεταβολή στη δοσολογία των εμβολίων που έχουν δοκιμασθεί και εγκριθεί και κάθε τροποποίηση του χρονικού διαστήματος του εμβολιασμού με τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και σε μία διαφανή ερμηνεία των δεδομένων».
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβαν οι κυβερνήσεις σε Μεγάλη Βρετανία και Δανία να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στους πολίτες λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται. Τις ίδιες σκέψεις κάνει και η Γερμανία, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να βαδίσει στα χνάρια της Μ. Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγο καιρό, η Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε την αμφιλεγόμενη απόφαση να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech στους πολίτες, προκειμένου να χορηγηθεί η πρώτη δόση σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι Βρετανοί θα μπορούσαν να περιμένουν έως και 12 εβδομάδες για τη δεύτερη δόση.
Πολλές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τη δοσολογία των εμβολίων ή να μεγαλώσουν το χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δόσεις πέραν των ορίων που έχει καθορίσει η κατασκευάστρια εταιρεία.
Θέλουν να δοκιμάσουν με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εμβολίων αποκτώντας τη δυνατότητα να εμβολιάσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να έχει καταστροφικές διαστάσεις, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου έχει εμφανισθεί νέο μολυσματικότερο στέλεχος του ιού.
Οι ενώσεις αυτές «θεωρούν ότι οι στρατηγικές εφαρμογής των εμβολίων πρέπει να βασίζονται στα αποτελέσματα των κλινικών εξετάσεων και την εξέλιξη των γνώσεων» και κατά συνέπεια να υποστηρίζουν «την παραδοχή των δοσολογιών που καθορίσθηκαν κατά τις κλινικές δοκιμές».
«Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλάξουμε, να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 συνεχίζοντας να λαμβάνουμε αποφάσεις στηριζόμενες σε στέρεες επιστημονικές βάσεις», «καθώς μόνο εμείς μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πανδημία», προειδοποιεί η ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι, ήδη οι Pfizer/BioNTech προειδοποίησαν ότι δεν διαθέτουν καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο τους λειτουργεί αν η ενισχυτική δόση γίνει αργότερα από ότι στις κλινικές δοκιμές, ενώ στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.