Προχωρούν οι ετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Κιμ

Προχωρούν οι ετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Κιμ

Με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Ντ. Τραμπ επιβεβαίωσε ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Τσολ, βρίσκεται καθ'' οδόν προς την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, σχετικά με τη σύνοδο κορυφής Κιμ Γιονγκ Ουν - Ντόναλντ Τραμπ στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Όπως αναφέρει h Washington Post, ο γεννημένος το 1946 Τσολ έχει περάσει όλη τη ζωή του σε στρατιωτική υπηρεσία και πάντα ήταν παρών σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Βόρeιας και Νότιας Κορέας. Ο 72χρονος αξιωματούχος επέβλεψε την ανάπτυξη του βορειοκορεατικού οπλοστασίου ηλεκτρονικού πολέμου, και ήταν μεταξύ άλλων πίσω από την κυβερνοεπίθεση εναντίον της εταιρείας Sony, για την ταινία της, The Interview, που διεκωμωδούσε τη δυναστεία των Κιμ.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ενώ ήταν παρών και στα δύο ταξίδια του Κιμ Γιονγκ Ουν στην Κίνα.

H αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Τσολ, κατέχει μία σειρά από σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία του βορειοκορεταικού καθεστώτος - σήμερα είναι ένας από τους αντιπροέδρους του Εργατικού Κόμματος - αυτό ωστόσο δεν τον καθιστά αυτομάτως Νο2 πίσω από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ένας βορειοκορεάτης στρατηγός βρίσκεται καθ'' οδόν προς τις ΗΠΑ για μια σπάνια επίσκεψη

Ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας είναι καθ'' οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για μια μια πολύ σπάνια επίσκεψη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η Ουάσινγκτον και η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζουν μια ιστορική συνάντηση κορυφής.

«Συγκροτήσαμε μια σπουδαία ομάδα για τις συνομιλίες μας με τη Βόρεια Κορέα. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής και για άλλα. Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Κορέας, κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς τη Νέα Υόρκη. Καλή απάντηση στην επιστολή μου, ευχαριστώ!», έγραψε στο Twitter ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο στρατηγός Κιμ Γιονγκ Τσολ έκανε σήμερα σταθμό στο αεροδρόμιο του Πεκίνου πριν συνεχίσει για τις Ηνωμένες Πολτιείες, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Στο Πεκίνο, ο ανώτατος αξιωματικός επρόκειτο να έχει συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους σ'' ένα πλαίσιο εντατικών διπλωματικών ανταλλαγών.

Την Κυριακή, μια ομάδα αμερικανών διπλωματών με επικεφαλής τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες Σουνγκ Κιμ συναντήθηκε με βορειοκορεάτες αξιωματούχους στο Πανμουντζόμ, στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει τα δύο κορεατικά κράτη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε εξάλλου πως μια άλλη αμερικανική αντιπροσωπεία είναι καθ'' οδόν για τη Σιγκαπούρη για να προετοιμάσει τη σύνοδο από επιμελητειακής πλευράς.

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια