Την άποψη ότι η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν συνεπάγεται απαραίτητα και παραίτηση εξέφρασε, μιλώντας στον ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει έμπρακτη απόδειξη ότι καταρχήν αναγνωρίζεις το πρόβλημα, αναγνωρίζεις δυσλειτουργίες κι ακριβώς επειδή είναι πολιτική η ευθύνη θα πρέπει να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για να μην ξανασυμβεί. Η αντιπολίτευση ζητάει κάθε μέρα μία παραίτηση για οποιονδήποτε λόγο και είναι τελείως προσχηματική», είπε ο Χρ. Βερναρδάκης.
«Αν θεωρούμε ότι η πολιτική ευθύνη γίνεται απολύτως προσωποποιημένη ευθύνη και πρέπει να οδηγεί σε παραιτήσεις, αν μπούμε σε αυτή τη συζήτηση, πρώτοι θα έπρεπε να παραιτηθούν περίπου το 1/3 των βουλευτών της σημερινής Βουλής. Αυτό θα ήταν μία πράξη που θα έδειχνε πραγματικά μία εντιμότητα σε αυτή την πολιτική θέση, θα έδειχνε μία στάση ευθύνης, διότι εδώ έχει συντελεστεί διαχρονικά ένα χωροταξικό και πολεοδομικό έγκλημα στην Αν. Αττική, που αγγίζει πολλές δεκαετίες, έχει πάρα πολλές πλευρές -και οικονομικές πλευρές.
Ο κ. Βερναρδάκης στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογήσει τον πρωθυπουργό λέγοντας: « Να μην βάλλεται ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι 44 ετών και έχει φορτωθεί όχι μόνο τις πολεοδομικές, χωροταξικές αδυναμίες της πολιτικής προστασίας, τις αδυναμίες πυρόσβεσης, αλλά και το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί απέναντι στη χώρα, αλλά και το έγκλημα στο κοινωνικό κράτος».
«Θα περίμενα, αν κανείς είναι ειλικρινής σε αυτή τη διαδικασία, κάποιοι να παραιτηθούν από τις βουλευτικές τους έδρες, διότι διαχρονικά έχουν συντελέσει στο χωροταξικό και πολεοδομικό έγκλημα στην Ανατολική Αττική και είναι πολλοί αυτοί και φτάνουν μέχρι τα όρια των ανώτατων αρχόντων, δεν είναι απλοί βουλευτές» πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης.
«Δεν είδα καμία παραίτηση το 2007 και ανάληψη πολιτικής ευθύνης, δεν είδα καμία παραίτηση με τη Ρικομέξ και τα κτίρια, τα οποία ήταν σάπια σε ολόκληρες γειτονικές του Λεκανοπεδίου, δεν είδα παραίτηση για τον τρόπο που χτιστήκανε τα ρέματα, μπαζώθηκαν οι θάλασσες στη Δυτική Αττική και την κάνανε την πίσω αυλή της Αττικής. Δεν είδα καμία παραίτηση, ούτε από δημάρχους, ούτε από συστήματα εξουσίας, ούτε από τους βουλευτές κι από πρωθυπουργούς ακόμη. Αυτή είναι μία συζήτηση, η οποία είναι πάρα πολύ άχαρη, γιατί γίνεται πάνω στον πόνο πολλών ανθρώπων», κατέληξε.