Με 3.648.624 συνανθρώπους μας να έχουν κάνει τη μια δόση του εμβολίου και 2.058.287 να έχουν ολοκληρώσει και την δεύτερη δόση, οι εμβολιασμοί και τα ραντεβού τρέχουν στις νεαρότερες ηλικίες και στα νησιά, με τους νέους 18-29 ετών να κλείνουν το ραντεβού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένοντας και το άνοιγμα της πλατφόρμας, που θα καταστήσει διαθέσιμα γι αυτούς και τα υπόλοιπα τρία εμβόλια.
Ο προγραμματισμός και η διενέργεια των εμβολιασμών για όλους τους ενήλικους, φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το τι μέλλει να γίνει με τα παιδιά και τους εφήβους, μετά και από το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην χορήγηση του mRNA εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικίας από 12-15 ετών, με πολλά ερωτηματικά να δημιουργούνται εντός των συνόρων επί του εξαιρετικά ευαίσθητου αυτού θέματος.
Καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής στηρίχθηκε σε μελέτη που αφορούσε μόλις 2.260 παιδιά αυτών των ηλικιών, ο περιορισμένος αριθμός των συμμετεχόντων δεν επιτρέπει την ανίχνευση των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, γεγονός που προβληματίζει βαθιά γονείς και ειδικούς, και μάλιστα την ώρα που ένας ακόμα θάνατος μιας 44χρονης υγιέστατης (κατά τα άλλα) γυναίκας έχει καταγραφεί στη χώρα μας και αποδίδεται στο σπάνιο συνδυασμό θρόμβωσης και θρομβοπενίας που σχετίζεται με τα Covid εμβόλια.
Αναγνωρίζοντας πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα, και πως η οποιαδήποτε άσκηση πίεσης προς τους γονείς θα μπορούσε να… κάψει ολόκληρη την επιχείρηση εμβολιασμού, η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διατηρεί μια πολύ χαμηλών τόνων στάση ξεκαθαρίζοντας πρωτίστως το αυτονόητο, πως δηλαδή ο εμβολιασμός των παιδιών και των εφήβων δεν θα καταστεί ποτέ υποχρεωτικός και πως η έγκριση της χορήγησης του εμβολίου από τον ΕΜΑ στον παιδικό πληθυσμό ηλικίας 12-15 ετών δεν σημαίνει αυτόματα και εφαρμογή του προγράμματος.
Αντιθέτως, κάθε χώρα θα ακολουθήσει τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αφού το ζήτημα συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή, η απόφαση που θα παρθεί από την εγχώρια Επιτροπή θα ζυγίσει και τη σχέση που έχουν οι Έλληνες γονείς με τα παιδιατρικά εμβόλια και τους παιδίατρους αλλά και τη γενικότερη φιλοσοφία που διέπει την ελληνική οικογένεια σε ότι αφορά τον εμβολιασμό.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους - και επιστημονικές και ψυχολογικές το πιθανότερο είναι πως στην πατρίδα μας θα προκριθεί σαν σύσταση ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα και όχι του υγιούς παιδικού πληθυσμού.
Τη μη προτεραιοποίηση των παιδιών στους covid εμβολιασμούς επιβεβαιώνει από διαχειριστικής πλευράς ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους λέγοντας «για μας προτεραιότητα είναι να εμβολιαστούν οι ενήλικες και ειδικότερα όλοι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών».
Σε παρόμοιο κλίμα κυμαίνεται και η δήλωση του καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ο οποίος υπογραμμίζει πως «οι εμβολιασμοί των παιδιών δεν είναι στο πλάνο μας στην παρούσα φάση».
Η πιθανότητα να εστιάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στα παιδιά με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι και η αρμόδια Επιτροπή του ΕΜΑ Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη του covid εμβολιασμού υπερτερούν από τους πιθανούς ενδεχόμενους κινδύνους, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Στον προβληματισμό των γονιών αν στις διαβουλεύσεις επί του τόσο ευαίσθητου θέματος και την ώρα της απόφασης θα κυριαρχήσει η πολυγλωσσία - όπως έχει συμβεί πολλές φορές με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων - πηγές του Liberal.gr αναφέρουν πως αυτές οι δύο επιτροπές έχουν μια μεγάλη ειδοποιό διαφορά: Η επιτροπή των Εμβολιασμών έχει μακρά ιστορία και τα μέλη της έχουν εργαστεί και συνεργαστεί για χρόνια, οπότε η συνοχή της και ο τρόπος λειτουργίας της είναι διαφορετικός.
Αντίθετα, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων είναι μια πολυμελής επιτροπή που συστάθηκε για τον κορονοϊό χωρίς τα μέλη που την απαρτίζουν να έχει χρειαστεί ποτέ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βγάλουν μια κοινή απόφαση, προτού μας «χτυπήσει το πρώτο κύμα της Covid.
Αν σε αυτό προσθέσουμε το στοιχείο της δημοσιότητας και το γεγονός ότι σε κάποια μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων - μετά από τόση έκθεση στα μίντια - γεννήθηκε η φιλοδοξία για καριέρα στην πολιτική εύκολα κατανοούμε ότι οι δύο επιτροπές μοιάζουν μόνο σε ένα πράγμα: Ότι απαρτίζονται από εξαιρετικούς επιστήμονες. «Ομάδα» όμως είναι μόνο η μία.