Στην κατεύθυνση της «λελογισμένης» αυστηροποίησης των μέτρων κινείται η κυβέρνηση, ισορροπώντας ανάμεσα στην αγωνία της πραγματικής οικονομίας μπροστά στην επιβολή σκληρότερων περιορισμών και τις εισηγήσεις των ειδικών που καθημερινά πλέον περιγράφουν ως οριακή την κατάσταση στην Αττική και άλλες περιοχές.
Στην πράξη, η όποια αυστηροποίηση θα είναι light και θα περιλαμβάνει πιθανόν κάποια επιπλέον μέτρα στις μετακινήσεις ή και την κατάργηση του click inside στο λιανεμπόριο, στοχεύοντας στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών χωρίς να πληγεί η οικονομία. Με το λιανεμπόριο σε κατάσταση λειτουργίας με υβριδικά χαρακτηριστικά εδώ και καιρό, την εστίαση κλειστή επί τρεις μήνες δίχως να διαφαίνεται φως στο τούνελ και τον τουριστικό τομέα σε πλήρη αβεβαιότητα, ένας νέος γύρος σκληρών μέτρων στις αρχές Φεβρουαρίου είναι το τελευταίο που χρειάζεται η οικονομία. Στην λογική αυτή κινείται το κυβερνητικό επιτελείο, που έχοντας στα χέρια τις εισηγήσεις των ειδικών, καλείται να πάρει σήμερα τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν.Χαρδαλιάς.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέτρα, που φαίνεται να εισηγείται τουλάχιστον μια μερίδα των ειδικών, περιλαμβάνουν τρεις βασικές προτάσεις:
Πρώτον, απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 6 το απόγευμα στην Αττική, με την απαγόρευση να επιστρέφει στις 9 μμ από την Δευτέρα.
Δεύτερον, απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο με αποστολή του αριθμού 6 σε sms. Οσοι εισηγούνται το μέτρο θεωρούν ότι έτσι θα περιοριστούν αισθητά οι συναθροίσεις σε σπίτια, που αποτελούν και βασικές εστίες μετάδοσης.
Τρίτον, στο τραπέζι έχει επίσης πέσει η ιδέα να καταργηθεί το click inside στο λιανεμπόριο και να παραμείνει μόνο το click away.
Στόχος και των τριών μέτρων είναι να επιτευχθεί τόσο ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, όσο και ο περιορισμός των επαφών, δύο ζητούμενα που αποτελούν εμπόδιο στον ιό να κυκλοφορεί και να εξαπλώνεται.
Οι ειδικοί, συζήτησαν το θέμα των σχολείων και της αύξησης των κρουσμάτων και στα δημοτικά, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ακόμη χαμηλά, οπότε το ενδεχόμενο να κλείσουν, αφέθηκε να ξανασυζητηθεί σε επόμενο χρόνο, εφόσον υπάρξει απόλυτη ανάγκη.
Μ. Παγώνη: Να μην απαγορευτεί η κυκλοφορία στην Αττική από τις 18:00
Δεν είναι καλή ιδέα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αθήνα από τις 18:00, υποστήριξε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA. Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εκείνο που χρειάζεται δεν είναι η λήψη νέων μέτρων, αλλά η εφαρμογή αυτών που ήδη ισχύουν. «Το να κλείσεις από τις 18:00 η ώρα την Αττική δεν έχει κανένα νόημα», είπε χαρακτηριστικά. «Τα μέτρα που υπάρχουν μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ας εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε», τόνισε.
«Το να ανακοινώνουμε κάθε δύο μέρες μέτρα δεν έχει κανένα νόημα αν δεν τα εφαρμόζουμε», τόνισε η κ. Παγώνη. Το ζητούμενο είναι η τήρηση των μέτρων και η ατομική ευθύνη των πολιτών, η οποία πρέπει να έρθει στο προσκήνιο και να αναλογιστούν όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης, πρόσθεσε.
Β. Κοντοζαμάνης: Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο μέτρο
«Κρίσιμη» χαρακτήρισε από πλευράς του τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της εξετάζοντας τις εισηγήσεις των ειδικών».
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η πιστή τήρηση των μέτρων», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητα των πολιτών.
«Συζητάμε κάθε ενδεχόμενο, όλα τα πιθανά μέτρα ώστε να προλάβουμε τη μεγάλη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «η επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που θα κρίνει πιθανά νέα μέτρα και η κυβέρνηση κινείται βήμα βήμα, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και βασίζει τις αποφάσεις της στις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών».
Ν. Θωμαΐδης: Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής δείχνει ότι έρχεται 3ο κύμα
Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε απότομα μέσα σε μία εβδομάδα, αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, αλλά μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180%. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», προειδοποίησε.
Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε να μην δούμε αυτή την απότομη αύξηση και σε κρούσματα. Κατά την εκτίμηση του κ. Θωμαΐδη, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή έπαιξαν οι ασυμπτωματικοί φορείς. Στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση, τόνισε.