Εντατικοποίηση των εμβολιασμών με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον γενικό πληθυσμό σχεδιάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενόσω κλιμακώνεται η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Ο στόχος είναι να φτάσουν οι εμβολισμοί τους 40.000 την ημέρα, ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό η ανοσοποίηση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στον οποίο κατέληξε χθες η αρμόδια Επιτροπή, η συλλογική ανοσία είναι δυνατόν να έχει επιτευχθεί ως τον Ιούνιο, ενώ ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνολικά, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την επίτευξη 2 εκ. εμβολιασμών μέχρι τον Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους και μάλιστα στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, θα έχει επιτευχθεί ανοσοποίηση στις πολύ ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι υπερήλικες, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι πάσχοντες από πολλαπλά νοσήματα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εμβολιασμών, συζητήθηκε η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ηλικιωμένους 85 ετών και άνω. Την ομάδα αυτή θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι μεταξύ 80-85 ετών, η ομάδα των 75-80 ετών και η ομάδα των 70-75 ετών.
Παράλληλα όμως με τις κατηγορίες αυτές, θα υπάρξει δυνατότητα για κάλυψη και των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, σταδιακά, προβλέποντας τη διάθεση του 20% των εμβολίων σε ημερήσια βάση. Η αρχή θα γίνει με τους μεταμοσχευθέντες, τους καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω πρόσφατης χημειοθεραπείας και οι νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση. Θα ακολουθήσουν οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως διαβητικοί, πάσχοντες από πνευμονοπάθειες ή αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.
Μάλιστα στις συζητήσεις της επιτροπής, συσχετίζεται η προσέλευση των ηλικιωμένων για εμβολιασμό, με την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού των χρονίως πασχόντων, στην περίπτωση που από το σύστημα των ραντεβού δίνεται περιθώριο να καλυφθούν περισσότεροι ασθενείς από τις ευπαθείς ομάδες, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν και τις συννοσηρότητες που μπορούν να συνυπάρχουν στους ασθενείς αυτούς.
Το ενδεχόμενο αυτό θα φανεί από την επιβεβαίωση των ραντεβού που θα κλείνουν οι ηλικιωμένοι είτε από την δική τους πρωτοβουλία, είτε κατά την επιβεβαίωση του ραντεβού όπως προτείνεται μέσω sms από την σχετική πλατφόρμα.
Την ίδια στιγμή, όπως όλα δείχνουν, από τον ερχόμενο μήνα η διαθεσιμότητα εμβολίων θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς και περισσότερα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και η παραγωγική δυνατότητα των παρασκευαστριών φαρμακευτικών εταιριών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, οι διάφορες ομάδες πληθυσμού που χρειάζεται κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν - συμπεριλαμβανομένων και των υγειονομικών - φτάνουν τα 3,3 εκατ. άτομα. Αναλυτικότερα, από το σύνολο του πληθυσμού των 3,3 εκ. ατόμων, στις κλειστές δομές υπολογίζεται ότι διαβιούν κάτω από 150.000 άτομα, οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι λιγότεροι από 80.000, οι καρδιοπαθείς περίπου 88.000, οι μεταμοσχευθέντες είναι περίπου 2.350 άτομα, οι νεφροπαθείς περί τις 17.000 άτομα και οι πάσχοντες από πνευμονοπάθειες είναι περίπου 438.000 άτομα και οι πάσχοντες από διαβήτη περίπου 130.000 άτομα.
Ήδη έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% των νοσοκομειακών γιατρών και ένα αντίστοιχα ικανό ποσοστό νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός των υγειονομικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Στο μεταξύ από την πλατφόρμα ξεκίνησε ήδη η αποστολή των sms στους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, με προοπτική να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους από τις 21 Ιανουαρίου και μόνο κατά την πρώτη ημέρα να έχουν κλειστεί περισσότερα από 60.000 ραντεβού.
Με την συμβολή και των φαρμακοποιών, αλλά και των ΚΕΠ, ο αριθμός αυτός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες, με τον στόχο των 40.000 εμβολιασμών ημερησίως να είναι απόλυτα εφικτός.
Σημειώνουμε ότι για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, οι ιατρικές γνωματεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν, θα συνδυάζονται με τον ιατρικό φάκελο των ασθενών που τηρείται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ.