Ο Ισπανός φωτορεπόρτερ Αξιέ Λόπεζ καταδικάστηκε σε πρόστιμο 601 ευρώ, καθώς δημοσίευσε στο Twitter, χωρίς "να λάβει άδεια", φωτογραφίες που απεικονίζουν τις βίαιες αστυνομικές συλλήψεις διαδηλωτών, σε μια πορεία Βάσκων ακτιβιστών, ανέφερε χθες το βασκικό περιοδικό Argia, όπου εργάζεται ο φωτορεπόρτερ.
Ο Λόπεζ κάλυπτε δημοσιογραφικά για το περιοδικό τις διαδηλώσεις στην πόλη Εϊμπάρ στις αρχές Μαρτίου, όταν ανήρτησε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter μια φωτογραφία από την βίαιη αστυνομική σύλληψη ενός πολιτικού ακτιβιστή.
Η φωτογραφία διαδόθηκε "χωρίς να έχει χορηγηθεί άδεια" εκ των προτέρων, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και σε μέσα ενημέρωσης.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και η φωτογραφία που τράβηξε ο Λόπεζ που απεικονίζει τη σύλληψη της πολιτικής ακτιβίστριας για την αυτονόμηση των Βάσκων, Ναρόα Αριθναμπαρέτα.
"Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση μπορούν να αναγνωρισθούν μέσα από αυτές τις φωτογραφίες, γεγονός που θέτει απειλή για την ασφάλεια τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
Ο Λόπεζ δήλωσε ότι ο ίδιος και το περιοδικό συμφώνησαν να μην πληρώσουν το πρόστιμο.
Η Ισπανική Ομοσπονδία Δημοσιογραφικών Ενώσεων καταδίκασε την απόφαση, αναφέροντας πως πρόκειται για την δεύτερη υπόθεση, που έχει γίνεται γνωστή, κατά την οποία δημοσιογράφος καταδικάζεται σε πρόστιμο, παρόλο που στην πρώτη υπόθεση το πρόστιμο ακυρώθηκε.
Ο νόμος για την "δημόσια ασφάλεια", που κατατέθηκε από το Συντηρητικό κυβερνών κόμμα και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2015, ο "νόμος - φίμωτρο" όπως τον χαρακτηρίζουν οι επικριτές του, έχει βρεθεί στο στόχαστρο από κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι αυτός περιορίζει την ελεύθερη συνάθροιση και την ελεύθερη έκφραση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει πως θα τον καταργήσουν, αν αναλάβουν την εξουσία.
Ο νόμος, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την απέλαση μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στους ισπανικούς θύλακες στην Βόρεια Αφρική, ορίζει υψηλά πρόστιμα (έως και 600.000 ευρώ) για διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το Κοινοβούλιο και που δεν έχουν την εξουσιοδότηση των αρχών και επιτρέπει την επιβολή προστίμων σε δημοσιογράφους και δημοσιογραφικούς οργανισμούς που δημοσιεύουν, χωρίς άδεια, φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται αστυνομικοί.
Το μέτρο υιοθετήθηκε έπειτα από ένα κύμα διαδηλώσεων που διοργανώνονταν ενάντια στην κυβέρνηση το 2012.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ