Η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων της άνοιξης δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δείχνει έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ζητήσει νέο δεκαήμερο προσφορών από 14 έως 24 Μαΐου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων ανέφεραν ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους, σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.
Στο δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έκανε προσφορές ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στην Αττική μόνο το 2% των επιχειρήσεων είχαν έκπτωση σε όλα τους τα εμπορεύματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην εκπτωτική περίοδο του Μαΐου, αποτελούν τα τρία τέταρτα του δείγματος ενώ μία στις τέσσερις δεν πραγματοποίησε προσφορές. Το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχειρήσεων επέλεξε να διαμορφώσει το επίπεδο των εκπτώσεων μεταξύ 11% και 20% και εν συνεχεία μεταξύ 21% και 40%.
Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων της άνοιξης, δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ.
Ταυτόχρονα σημειώνει πως η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν, γι'' αυτό και η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου δεν συμφωνεί με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Αυτό είναι ένα εύρημα που επαναλαμβάνεται με σταθερό περίπου ποσοστό της τάξεως του 60%, σε όλες τις περιοδικές έρευνες που έχει διεξάγει η ΕΣΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας των επιχειρήσεων:
- Μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Μαΐου
- Το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης/υπόδησης περιορίζεται στο 10%. Επίσης παρατηρείται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πραγματοποιεί ως επί το πλείστον χαμηλής τάξεως εκπτώσεις, δεδομένου ότι περίπου οι μισοί επιχειρηματίες δήλωσαν ότι μείωσαν τις τιμές των εμπορευμάτων τους μεταξύ 11% και 20%.
- Μία στις τρεις επιχειρήσεις διέθεσαν σε έκπτωση συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων
- Μία στις πέντε μείωσαν τις τιμές σε όλα τα εμπορεύματά τους, είτε αυτά ήταν νέες παραλαβές, είτε εμπορεύματα που είχαν σε απόθεμα.
- Μεγάλη διαφοροποίηση προκύπτει αν συγκριθούν οι επιχειρήσεις της Αττικής, με αυτές που δραστηριοποιούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην Αττική το 47% διέθεσε σε έκπτωση μια συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 24% των επιχειρήσεων.
- Στην Αττική, το ποσοστό των επιχειρήσεων που είχαν σε όλα τα εμπορεύματά τους έκπτωση είναι μόλις 2%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες φτάνει στο 45% των επιχειρήσεων του δείγματος.
Δείτε ολόκληρη την έρευνα του ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ.