Σενάρια για το άνοιγμα της εστίασης από αρχές Φεβρουαρίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους και εφόσον οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι «ελεγχόμενοι», αρχίζουν να επεξεργάζονται οι ειδικοί. Προτεραιότητα θα έχουν τα γυμνάσια και λύκεια και η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό και εφόσον η εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας διατηρηθεί υπό έλεγχο, ακόμη και αν καταγραφεί μικρή αύξηση κρουσμάτων, το επόμενο στάδιο θα αφορά τα εστιατόρια και τα καφέ.
Στην λογική αυτή, οι ειδικοί, «δείχνουν» με κάθε επιφύλαξη και εφόσον τηρηθούν τα παραπάνω, τον Φεβρουάριο ως το μήνα που θα μπορούσαν να γίνουν πράξη τα παραπάνω. «Κλειδί» φυσικά για τις αποφάσεις σταδιακής επαναφοράς της οικονομίας σε κανονικότητα μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι και η επιτάχυνση της πορείας των εμβολιασμών, για τους οποίους αποτελεί κοινή παραδοχή ότι πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες. Στόχος είναι με τα υπάρχοντα εμβόλια και να έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού μέχρι τέλος Ιουνίου.
Σαφέστερη εικόνα για τα παραπάνω θα υπάρξει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, όταν και θα έχουν αποτυπωθεί οι συνέπειες στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας από την επαναλειτουργία των καταστημάτων και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών. Εφόσον η κατάσταση παραμείνει ελεγχόμενη και δεν επιδεινωθεί, τότε ειδικοί και κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για επιστροφή στην κανονικότητα και άλλων τομέων δραστηριότητας.
Σχετικά με την επανέναρξη της λειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως «για να αποφύγουμε αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού, πρέπει τα βήματά μας να είναι προσεκτικά. Θα συνεδριάσουμε για να δούμε την πραγματική εικόνα του πόσο το άνοιγμα της αγοράς θα επηρεάζει την πανδημία και μετά θα συζητήσουμε».
Ερωτηθείς, όμως, για το τι προέχει – με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πρώτα να ανοίξουν τα καταστήματα και όχι τα σχολεία – ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι τα χιονοδρομικά κέντρα είναι μια εποχική δραστηριότητα και αυτοί οι άνθρωποι αν δεν δουλέψουν τώρα, δεν θα το κάνουν κάποια άλλη περίοδο.
Αυτό σημαίνει, παρότι ο κ. Γεωργιάδης αλλά και η κυβέρνηση στο σύνολό της, δεν θέλουν να μιλούν με ημερομηνίες, ότι τα χιονοδρομικά κέντρα, αν δεν ανοίξουν το Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν στα τέλη του μήνα, πάντα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τι λένε οι επιστήμονες για εστίαση, σχολεία και μετακινήσεις
Τις από εδώ και πέρα προθέσεις των ειδικών περιέγραψε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα πρέπει να είναι τα σχολεία, είναι μεγάλη ανάγκη να ανοίξουν». Σημείωσε μάλιστα πως ίσως χρειαστούν δύο εβδομάδες για το άνοιγμα, αρκεί «να πάνε καλά τα πράγματα με το εμπόριο».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως είναι υπέρ της επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτούς της Γ’ Λυκείου. Είπε μάλιστα πως αυτοί έχουν προτεραιότητα και μετά οι άλλες δύο τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια.
«Το επόμενο άνοιγμα θα είναι η Γ’ λυκείου, μετά τα λύκεια και μετά τα γυμνάσια» είπε χαρακτηριστικά. Να τονιστεί ωστόσο πως για το άνοιγμα μόνο της Γ’ λυκείου έχουν εντοπιστεί ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες όσον αφορά την παρουσία των καθηγητών στις τάξεις, όπως τόνισε πρόσφατα και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπογράμμισε πως πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας και μετά η εστίαση.
Η κα Παγώνη τόνισε ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν πρώτα όλα τα σχολεία, δηλαδή τα γυμνάσια και τα λύκεια που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια ολόκληρη η αγορά και η εστίαση.
Τα σενάρια για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό
Ενα άλλο ζήτημα που θα απασχολήσει ωστόσο αυτή την εβδομάδα τους λοιμωξιολόγους, είναι η άρση του μέτρου που απαγορεύει τις μετακινήσεις σε άλλους νομούς. Ο υπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις του αποκάλυψε πως ήδη έχει συζητηθεί το θέμα και την Παρασκευή θα αποφασιστεί αν θα επαναλειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα.
«Εχει συζητηθεί στην επιτροπή η μετακίνηση από νομό σε νομό. Ένα από τα πλάνα που έχουμε, αν το επιτρέψει και η επιδημία, είναι να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, γιατί είναι μια εποχική δραστηριότητα και δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μετακίνηση» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Τα τουριστικά καταλύματα για τον χειμώνα έχουν ήδη χάσει τον τζίρο από την περίοδο των γιορτών και θα εξεταστεί το σενάριο να δοθεί το «ΟΚ» από τους ειδικούς.
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως στις δηλώσεις του στο Mega ο Νίκος Σύψας ανέφερε για την μετακίνηση από νομό σε νομό πως τουλάχιστον για τις επόμενες δυο βδομάδες δε θα επιτραπεί.
Η μετακίνηση από νομό σε νομό απαγορεύεται προς το παρόν, με έξι εξαιρέσεις. Αυτές είναι οι εξής:
- Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας.
- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
- Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
- Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
- Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής
Λινού: Θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους
Την εκτίμηση ότι η εστίαση θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στους εξωτερικούς χώρους έκανε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους», υποστήριξε η κ. Λινού.
Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κ. Λινού παρατήρησε ότι κάθε άνοιγμα εγκυμονεί κινδύνους και αμφιβολίες. «Να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Οι ουρές εκτός καταστημάτων, σε απόσταση και με μάσκα, δεν πειράζουν πολύ. Ας ελπίσουμε ότι θα πάμε καλά», τόνισε.
Η κ. Λινού εξέφρασε πάντως ανησυχία για τα πολυκαταστήματα «που δεν έχουν φυσικό αερισμό». Ερωτηθείσα για το ποιες άλλες δραστηριότητες θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, η κ. Λινού απάντησε ότι «αν έχουμε περισσότερα μοριακά τεστ θα έχουμε καλύτερη εικόνα και θα μπορούμε να προχωρήσουμε».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η κ. Λινού επισήμανε ότι εγκυμονεί κίνδυνο μετάδοσης του