Στην παρουσίαση ενός νέου εισπνεόμενου φαρμάκου κατά του κορονοϊού προχώρησε κατά τη συνάντησή με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ισραηλινός ομόλογός του. Η ελληνική πλευρά συμφώνησε να συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου EXO-C24 στα νοσοκομεία της χώρας.
Μάλιστα, συμφωνήθηκε για τον σκοπό αυτό να υπάρξει αύριο Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Άρμπερ προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Όπως ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, το φάρμακο δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί ευρέως κλινικά, έχει δοκιμαστεί έως στιγμής σε 32 άτομα, και είχε αποτελέσματα. Αν έχεις κορονοϊό, είσαι σοβαρά άρρωστος και έχεις πρόβλημα στον πνεύμονα το εισπνέεις και είσαι καλά δήλωσε ο Νετανιάχου. «Το δοκιμάζουμε ακόμα» διευκρίνισε.
Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τα κορυφαία ελληνικά νοσοκομεία να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές. «Θα είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας μας που επεκτείνεται διαρκώς σε νέους τομείς», ανέφερε.
Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο».
Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Μητσοτάκης, «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές».
«Το φάρμακο προκάλεσε το ενδιαφέρον μας. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει, θα ανακουφιστούμε πολύ αν βρούμε φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Θεραπεία εντός 5 ημερών σε 29 από τους 30 συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα bgr, πρόκειται για το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-C24. Σε κλινική δοκιμή Φάσης 1 στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, το EXO-C24 έδειξε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει 29 από τους 30 παραλήπτες του εντός 3-5 ημερών.
Το φάρμακο χορηγείται μία φορά την ημέρα για πέντε λεπτά μέσω εισπνοής. Xρησιμοποιεί εξωσώματα, μικροσκοπικούς φορείς που μπορούν να μετακινήσουν υλικά μεταξύ των κυττάρων για να μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη που ο ισραηλινός καθηγητής Ναντίρ Άρμπερ, στον οποίο ο κ. Νετανιάχου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου, πέρασε δεκαετίες ερευνώντας.
«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε στους TIMES η ερευνήτρια Shiran Shapira.