«Οικονομολόγος και διανοούμενος που συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών και προβλημάτων τη μεταπολιτευτική περίοδο της Ελλάδας». Έτσι περιγράφει ο Γιάννης Στουρνάρας τον Τάκη Πολίτη (1943-2019), μια σπουδαία προσωπικότητα που ασχολήθηκε σε βάθος με τη μελέτη της ελληνικής βιομηχανίας και της οικονομίας ευρύτερα. Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό του και για να τιμήσουν τη μνήμη του, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσαν συλλογικό τόμο με τίτλο «Η επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας – Προκλήσεις και αναπτυξιακές προοπτικές».
Το πόνημα περιλαμβάνει πολύτιμες μαρτυρίες από συνεργάτες και συναδέλφους του Τάκη Πολίτη, οι οποίοι μας παρουσιάζουν, όχι μόνο την οικονομική του σκέψη, αλλά και τις απόψεις τους για την ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της μετά την κρίση και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης σύντομη παρουσίαση του έργου του Τάκη Πολίτη, ομιλία του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2010, που παραμένει επίκαιρη, καθώς και φωτογραφίες από μια σταδιοδρομία εντυπωσιακή.
Το ξεκίνημα του Πολίτη εντοπίζεται το 1973 στο Τμήμα Μελετών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και, παράλληλα με τη δραστηριότητά του αυτή, εντάχθηκε το 1975 ως ερευνητής στο νεοσύστατο, τότε, ΙΟΒΕ. Κατά τη διάρκεια της 35χρονης πορείας του στον οργανισμό έφθασε έως τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος. Συμμετείχε στον σχεδιασμό της ερευνητικής πολιτικής και επέβλεπε το ερευνητικό έργο του Ιδρύματος. Το 2011 μάλιστα συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο «Το ΙΟΒΕ και η Ελληνική Οικονομία 1974-2010: 35 χρόνια συμπόρευσης», στο οποίο αποτυπώνεται η πορεία του Ιδρύματος από την ίδρυσή του έως το 2010.
Μετά την αποχώρησή του εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ως Σύμβουλος Διοίκησης. Εκεί, ο Τάκης Πολίτης συνέβαλε με τη μεγάλη πείρα του στη συγγραφή των Εκθέσεων του Διοικητή και των Εκθέσεων Νομισματικής Πολιτικής, ενώ διετέλεσε σύμβουλος και λογογράφος των Διοικητών Γεωργίου Προβόπουλου και Γιάννη Στουρνάρα.
Προοπτικές και προκλήσεις
Ο αναμνηστικός τόμος αποτελείται από τέσσερα μέρη. Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας: μαθήματα από την κρίση» γράφουν οι: Γ. Στουρνάρας, Ν. Ζόνζηλος, Μ. Βασιλειάδης, Τ. Κολλίντζας, Ε. Βασιλάτος, Μ. Ματσαγγάνης και Ε. Παπαδάκη.
Στο δεύτερο μέρος με τίτλο «Οι κινητήριες δυνάμεις (έρευνα, εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα, καινοτομία, απασχόληση)» γράφουν οι: Γ. Καλογήρου, Ν. Καστής, Ι. Χασσίδ, Α. Τσακανίκας και Δ. Νικολίτσα.
Στο τρίτο μέρος με τίτλο «Οι προϋποθέσεις και τα εργαλεία» γράφουν οι: Β. Ράπανος, Ν. Βέττας, Γ. Μανιάτης και S. Danchev.
Τέλος, στο τέταρτο μέρος με τίτλο «Κρίσιμες προκλήσεις» γράφουν οι: Τ. Γιαννίτσης, Ρ. Μωυσής, Τ. Αθανασόπουλος και Γ. Μέργος.
Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της έκδοσης είχαν ο πρώην Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Δρ. Μιχαήλ Κορτέσης, και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ και Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας. Η επιμέλεια του τόμου έγινε από το Τμήμα Εκδόσεων και Μεταφράσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών (ΔΟΑΜ) της Τράπεζας της Ελλάδος και την έκδοση ανέλαβε το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών (ΙΕΤΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα κείμενα του τόμου ολοκληρώθηκαν πριν από την πανδημία CΟVID-19, ως εκ τούτου δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία.
Μπορείτε να διαβάσετε τα κείμενα από τον ιστοχώρο της Τράπεζας της Ελλάδος εδώ https://www.bankofgreece.gr/Publications/TOMOS_POLITH_web.pdf