Regling: Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση

Regling: Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση

Ο Klaus Regling, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που ήταν κύριος ομιλητής στο ετήσιο συνέδριο του The Economist στην Λευκωσία, μίλησε και για την Ελλάδα πριν επικεντρωθεί στην Κύπρο.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα μόλις ξεκίνησε το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα παραμένει μια ειδική περίπτωση, αλλά η νέα Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να έρθει σε ρήξη με το παρελθόν της δήλωσε στο Twitter και σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ESM.

Η δυνατότητα της τρίτης ελληνικής διάσωσης πρέπει να οριστεί κάτω από το επίπεδο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών, δεν αποκλείεται σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΕΜΣ, σύμφωνα με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 14,4 δις ευρώ, δηλαδή είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν έχουν «κρατηθεί» για την ανακεφαλαιοποίηση.

«Το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες υπολείπεται κατά πολύ του 25 δις ευρώ, η οποία ΕΜΣ προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ένας εκπρόσωπος του ΕΜΣ στο Reuters. Πρόσθεσε επίσης ότι «αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα ΕΜΣ θα είναι μικρότερο από το 86 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Το ποσό των 10 δις. ευρώ έχει ήδη μεταφερθεί σε ξεχωριστό λογαριασμό που τηρείται από τον ΕΜΣ. Το ποσό αυτό θα διατεθεί σύντομα στην Ελλάδα. Με επαρκή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, το άλλο 15 δις ευρώ δεν θα χρειαστεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Στην συνέχεια ο κος. Regling απέκλεισε μια εναλλακτική χρήση των υπόλοιπων κεφαλαίων διάσωσης, τα οποία τίθενται στη διάθεση Κύπρος κάτω από τον ρυθμό της αγοράς, και επιτρέπουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την κυπριακή κυβέρνηση η οποία έχει συσσωρεύσει ένα χρέος προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της αναλογίας 108 τοις εκατό το 2014.

Χρησιμοποιώντας τα υπόλοιπα των κονδυλίων για άλλους σκοπούς θα είναι «έξω από την εντολή» του ΕΜΣ και θα ερχόταν σε αντίθεση με τις υφιστάμενες αποφάσεις της Ευρώ - ομάδας, είπε.

Ο κος. Regling, δήλωσε ότι η ζώνη του ευρώ, μετά την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να αντέξει μελλοντικές κρίσεις, ενώ η Κύπρος ήταν επιτυχής και μπόρεσε να γυρίσει τη σελίδα.

Παρουσίασε την Κύπρο ως την τέταρτη επιτυχία της ζώνης του ευρώ, μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος η οποία έχει προγραμματιστεί την έξοδο από το πρόγραμμα τον Μάρτιο δεν πρόκειται να επιδιώξει παράταση του προγράμματος μετά την αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά ή να ζητήσει μια πιστωτική γραμμή. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο του ποσού των € 10 δις. σε κεφάλαια διάσωσης που διατίθενται στη Κύπρο σε ανταλλαγή των μεταρρυθμίσεων.