Η πανδημία του covid-19 άλλαξε σε μεγάλο βαθμό συνήθειες δεκαετιών στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επισημαίνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς.
H συνήθης εικόνα πριν την πανδημία ήταν δημόσιες υπηρεσίες γεμάτες φακέλους και ουρές αναμονής, κάτι που έναν χρόνο μετά έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει, σημειώνει το δημοσίευμα.
"Ουσιαστικά από τη μια μέρα στην άλλη, τα δύο τρίτα των επισκέψεων δεν είναι πλέον απαραίτητα", δήλωσε ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, επικεφαλής του ΟΑΕΔ, του Οργανισμού Απασχόλησης και Ασφάλισης Ανεργίας.
Παρότι υπάρχουν ακόμα χιλιάδες φάκελοι και καρτέλες εγγραφής στον οργανισμό του ΟΑΕΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί την πανδημία για κάνει "άλματα" με πράσινες και ψηφιακές μεταρρυθμίσεις, αλλάζοντας τα πάντα, από την ενέργεια μέχρι την εκπαίδευση.
Η Ελλάδα εδώ και χρόνια ήταν αρκετά πίσω στην κούρσα του ψηφιακού μετασχηματισμού, όμως η πανδημία και τα δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ μπορεί να επιφέρουν μια τεράστια αλλαγή.
Περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ (7,34 δισεκατομμύρια δολάρια), το ένα πέμπτο των 32 δισεκατομμυρίων κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ που θα λάβει η Ελλάδα, προορίζονται για τη μετάβαση. Περίπου 400 έργα, από δίκτυα οπτικών ινών έως ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και τη βελτίωση των δεξιοτήτων περιγράφονται στη "Βίβλο ψηφιακού μετασχηματισμού" 2020-25.
"Εάν καταφέρουμε να κάνουμε ό, τι έχουμε προγραμματίσει, θα αλλάξουν πραγματικά τα πάντα", δήλωσε ο Κυρ, Μητσοτάκης στο Reuters.
"Υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για την Ελλάδα να προχωρήσει όπως χρειάζεται, γιατί αυτή τη στιγμή υστερεί στις περισσότερες μετρήσεις", δήλωσε ο Νίκος Βέτας, επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας (IOBE).
Εκτός από την υποδομή 5G, η αναθεώρηση λειτουργίας του δημοσίου, οι αλλαγές στην παιδεία, η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας. "Εάν συνδυαστούν όλα αυτά, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε μια σημαντική επίδραση στην αύξηση του ΑΕΠ", είπε ο Βεττας.
"Ακόμη και πριν από την πανδημία, το 80% των υπηρεσιών μας ήταν ψηφιακές", δήλωσε ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
"Φυσικά η πανδημία ήταν επιταχυντής", είπε από ένα από τα εκσυγχρονισμένα γραφεία της Αρχής στην Αθήνα, όπου οι βιντεοκλήσεις αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσωπικές επισκέψεις.
Στις επιτυχίες της κυβέρνησης πιστώνεται επίσης μια υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα. Από 1.500 άτομα που είχαν εγγραφεί αρχικά, τώρα υπάρχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια χρήστες και σχεδόν το ένα τέταρτο των συνταγών φαρμάκων εκδίδονται στο διαδίκτυο.