Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επιστήμονες παγκοσμίως προκειμένου να διερευνήσουν τις συνέπειες της νέας παραλλαγής του κορονοϊού, που φέρει την ονομασία «Όμικρον».
Σημαντικότερο ερώτημα στην αποκρυπτογράφηση των νέων δεδομένων, είναι το κατά πόσο αυτή η νέα μετάλλαξη μπορεί να ξεπεράσει παγκοσμίως την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Την Παρασκευή, λίγες ημέρες μετά την πρώτη αναφορά της παραλλαγής Όμικρον στη νότια Αφρική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για ως «παραλλαγή ανησυχίας» ενώ ανέφερε το γεγονός ότι χρειάζονται ημέρες ή και εβδομάδες για να παρουσιαστούν τα νέα ευρήματα.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει το ενδεχόμενο, το ισχύον εμβόλιο να μην παρέχει απόλυτη προστασία έναντι του νέου στελέχους του κορονοϊού και να προκαλεί σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα συνέτρεχε λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας εφόσον η νέα παραλλαγή δεν εξαπλωνόταν σε μεγάλη έκταση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι επιστήμονες έχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον θα καταστήσει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Επιπλέον, η Όμικρον μοιράζεται πολλές βασικές μεταλλάξεις με δύο προηγούμενες παραλλαγές, τη Βήτα και τη Γάμμα, που τις έκαναν λιγότερο ευάλωτες στα εμβόλια ενώ έχει 26 μοναδικές μεταλλάξεις, πολλές από αυτές σε περιοχές που στοχεύουν τα αντισώματα του εμβολίου.
Μέσα σε μήνες, ωστόσο, η Δέλτα εξαπλώθηκε πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή.
«Έτσι, το ερώτημα, πραγματικά, είναι πόσο μεταδοτική είναι η Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα. Αυτό είναι το κύριο που πρέπει να γνωρίζουμε», δήλωσε ο John Moore, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη.
Είναι επίσης πιθανό να είναι ένα από τα τελευταία που θα απαντηθούν, είπαν οι ειδικοί. Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι σήμανε συναγερμό για την Όμικρον αφού εντόπισαν μόλις δεκάδες περιπτώσεις της παραλλαγής.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά εάν οι περιπτώσεις που προκαλούνται από την Όμικρον, όπως αυτές αναφέρονται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων, αρχίζουν να αντικαθιστούν αυτές που προκαλούνται από τη Δέλτα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει τρεις έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο γρήγορα κινείται η παραλλαγή, αναφέρουν οι ειδικοί.
Άλλα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη θα μπορούν να είναι διαθέσιμα νωρίτερα, εντός δύο εβδομάδων, και «θα έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση της σοβαρότητας της ασθένειας», δήλωσε ο Δρ Peter Hotez, ειδικός στα εμβόλια και καθηγητής μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine. «Ακούμε διαφορετικές αναφορές - κάποιοι λένε ότι είναι μια πολύ ήπια ασθένεια και άλλοι (αναφέρουν) κάποιες σοβαρές περιπτώσεις σε νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής», πρόσθεσε.
Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια
Οι ερευνητές είπαν ότι αναμένουν σχετικά σύντομα έγκυρες απαντήσεις σχετικά με το εάν η Όμικρον μπορεί να παρακάμπτει την προστασία από τα εμβόλια. Τα αρχικά δεδομένα θα προέλθουν από εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων αίματος από εμβολιασμένα άτομα ή πειραματόζωα, αναλύοντας αντισώματα στα δείγματα μετά την έκθεση στη νέα παραλλαγή.
Ο Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, πιστεύει ότι η Όμικρον θα δείξει σημαντικό βαθμό αντίστασης, με βάση τη θέση των μεταλλάξεών του στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού.
«Τα αντισώματα του εμβολίου στοχεύουν τρεις περιοχές στην ακίδα του κορονοϊού και η Όμικρον έχει μεταλλάξεις και στις τρεις αυτές περιοχές», είπε ο Χο. «Εμείς οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούμε πολύ περισσότερο από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας λόγω των όσων γνωρίζουμε από τη δομική ανάλυση» της Όμικρον, όπως είπε.
Άλλοι σημειώνουν ότι παλαιότερες παραλλαγές είχαν επίσης μεταλλάξεις που καθιστούσαν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, αλλά ότι αυτά τα εμβόλια εξακολουθούσαν να βοηθούν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου. Ακόμα και αν τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά, άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως Τ κύτταρα και Β κύτταρα πιθανότατα θα αντισταθμίσουν το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
«Ο εμβολιασμός πιθανότατα θα σας κρατήσει ακόμα έξω από το νοσοκομείο», είπε ο John Wherry, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στη Φιλαδέλφεια.
Οι πρώτες πραγματικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της Όμικρον στην κοινότητα είναι πιθανό να διαρκέσουν τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, καθώς οι ειδικοί μελετούν τα ποσοστά των αποκαλούμενων λοιμώξεων σε άτομα που είναι ήδη εμβολιασμένα, δήλωσε ο Δρ Michael Osterholm, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Ο David Ho από την Columbia είπε ότι το γεγονός ότι η Όμικρον εξαπλώνεται ήδη παράλληλα με τη Δέλτα, είναι ανησυχητικό, άποψη που δεν συμμερίζονται άλλοι επιστήμονες, οι οποίοι δεν βλέπουν διαφορά στη μεταδοτικότητα προηγούμενων μεταλλάξεων του ιού.