Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας που βασίζεται στην ιδέα του «Ρωσικού Κόσμου», μια έννοια που συντηρητικοί ιδεολόγοι χρησιμοποιούσαν για να δικαιολογήσουν τις στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό για τη στήριξη ρωσόφωνων.
Η 31 σελίδων «ανθρωπιστική πολιτική, που δημοσιεύτηκε έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει «να προστατεύει, να διαφυλάσσει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του Ρωσικού Κόσμου».
Αν και παρουσιάστηκε ως μια στρατηγική ήπιας δύναμης, στην πραγματικότητα εντάσσει στην επίσημη πολιτική, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ιδέες γύρω από τη ρωσική πολιτική και τη θρησκεία που μερικοί σκληροπυρηνικοί έχουν χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσουν την κατάληξη από τη Ρωσία περιοχών της Ουκρανίας αλλά και να στηρίξουν την απόσχιση φιλορωσικών οντοτήτων στα ανατολικά της χώρας.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει στήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικών για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων τους, για την προστασία των συμφερόντων τους και τη συντήρηση της ρωσική πολιτιστικής ταυτότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Πούτιν εδώ και χρόνια υπογραμμίζει την τραγική μοίρα περίπου 25 εκατομμυρίων Ρώσων που βρέθηκα να ζουν εκτός Ρωσίας στα ανεξάρτητα κράτη που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, γεγονός που αποκαλεί γεωπολιτική καταστροφή.
Το νέο δόγμα προβλέπει επίσης ότι η Ρωσία θα πρέπει να αυξήσει τη συνεργασία με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία και να ενισχύσεις περαιτέρω τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Επιπλέον, προβλέπεται η επιπλέον εμβάθυνση των δεσμών με την Αμπχαζία και την Οσετία, δύο περιοχές της Γεωργίας που αναγνωρίζονται ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο ενάντια στη Γεωργία το 2008, καθώς και δύο περιοχών της Ουκρανίας που έχουν αποσχισθεί, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.