Θολές χαρακτηρίζει τις προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ ο κορυφαίος οικονομολόγος και διευθύνων σύμβουλος της Roubini Macro Associates, Νουριέλ Ρουμπίνι.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, μιλώντας στο thestreet.com, «αυτό που θα αντιμετωπίσουμε ισοδυναμεί με μια στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους, που θα συνδυάζει τα χειρότερα της δεκαετίας του 1970 και του 2008».
Είναι δύσκολο, προσθέτει, να γνωρίζουμε πότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός, πότε θα καταγράψει σοβαρή μείωση και, επομένως για πόσο χρονικό διάστημα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων.
Δεν είναι επίσης σαφές εάν η Fed, στην προσπάθειά της να «σκοτώσει τον δράκο» του πληθωρισμού, θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσει ύφεση.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.
Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι αύξηση άλλων 75 μονάδων βάσης έρχονται στις 27 Ιουλίου. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι η συνολική αύξηση των επιτοκίων, από τον Μάρτιο και μετά, ως το τέλος του έτους θα είναι 350 μονάδες βάσης.
Το βασικό κίνητρο της Fed για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων είναι η τιθάσευση και η μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον Ρουμπίνι ως «αχαλίνωτος», με τις τιμές καταναλωτή να εκτινάσσονται στο 9,1%. Πρόκειται για υψηλό 40 ετών, για το 12μηνο που έληξε τον περασμένο Ιούνιο.
Πιθανή ύφεση βλέπει και ο Λάρι Σάμερς
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς συγκαταλέγεται μεταξύ των ειδικών που βλέπει μεγάλη πιθανότητα ύφεσης.
Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ σημειώνει ότι σε καμία στιγμή τα τελευταία 65 χρόνια ο πληθωρισμός δεν ξεπέρασε το 4%, η ανεργία δεν έπεσε κάτω από το 5% και η οικονομία δεν μπήκε σε ύφεση τουλάχιστον μέσα σε ένα εύρος διετίας.
Σημειώνεται ότι η ανεργία ανήλθε στο 3,6% τον Ιούνιο.
Ο Σάμερς και οι περισσότεροι άλλοι οικονομολόγοι που αναμένουν ύφεση πιστεύουν ότι θα είναι ήπια, αλλά ο Νουριέλ Ρουμπίνι δεν είναι ένας από αυτούς.