Σ. Αραβία: Ο πρίγκιπας διάδοχος κατηγορεί το Ιράν για «άμεση επίθεση» εναντίον της χώρας του

Σ. Αραβία: Ο πρίγκιπας διάδοχος κατηγορεί το Ιράν για «άμεση επίθεση» εναντίον της χώρας του

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η φερόμενη εμπλοκή του Ιράν στην παροχή πυραύλων στους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη αποτελεί «άμεση στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς», μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο SPA.

«Μπορεί να θεωρηθεί πράξη πολέμου εναντίον του (σαουδαραβικού) βασιλείου», πρόσθεσε ο Muhammad bin Salman, 32 ετών, στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Boris Johnson.

Το Σάββατο το βράδυ ένας πύραυλος που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη εναντίον της Σαουδικής Αραβίας αναχαιτίστηκε πάνω από το αεροδρόμιο του Ριάντ, με αποτέλεσμα τα θραύσματα που έπεσαν στο έδαφος να προκαλέσουν υλικές ζημιές.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι προσφέρει λαθραία στρατιωτικό εξοπλισμό στους Χούτι, ενώ ο υπό το Ριάντ αραβικός συνασπισμός που δρα στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει στην Τεχεράνη «με τον προσήκοντα τρόπο και την κατάλληλη στιγμή».

Στο μεταξύ, η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ είναι πιθανόν «έγκλημα πολέμου», εκτίμησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Το Ιράν πάντως αρνείται την εμπλοκή του, απορρίπτοντας τις σαουδαραβικές και αμερικανικές καταγγελίες ως «καταστροφικές και προκλητικές».

Ο Saad al-Hariri, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Λιβάνου το Σάββατο ανακοινώνοντας την απόφασή του από την Σαουδική Αραβία, βρίσκεται σε κατ'' οίκον περιορισμό στο βασίλειο, αναφέρει σήμερα εφημερίδα που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ και επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές.

Ωστόσο, το γραφείο Τύπου του Hariri ανακοίνωσε ότι βρισκόταν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι ήδη επιστρέφει στο Ριάντ.

Ο Χαρίρι, ο οποίος είναι πολιτικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, αναχώρησε νωρίς σήμερα το πρωί από το Ριάντ για το Αμπού Ντάμπι όπου θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ Muhammed bin Zayed al Nahyan, όπως μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα Future TV (ιδιοκτησίας του Χαρίρι) και al-Arabiya (σαουδαραβικής ιδιοκτησίας).

Ο οίκος αξιολόγησης Moody''s έχει γνωστοποιήσει ότι τυχόν επιστροφή της χώρας στην πολιτική παράλυση, που επικρατούσε προτού ο Hariri συμμετάσχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο χρόνο, θα βλάψει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ