«Η πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων χρόνων κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο την ανισορροπία που υπάρχει στις δομές της δημοκρατίας και εκπροσώπησης. Το κλίμα που εισπράττουμε μέσα στην κοινωνία, την αξιοπιστία των λειτουργιών και των θεσμών του κράτους, τα στεγανά που υπάρχουν σε διαδικασίες αποφάσεων και τις δομές καθεστωτισμού, που είχαν ιδρυθεί στη μεταπολίτευση στη χώρα μας. Προκύπτει μία κοινωνική διάθεση για το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος».
Αυτά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, σε διημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Ο κ Φάμελλος διαπίστωσε ότι η εποχή των βεβαιοτήτων έχει παρέλθει σε παγκόσμιο επίπεδο: «Το Brexit, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και η εκλογή του Τrump και οι τελευταίες δηλώσεις του που αμφισβητούν την παγκόσμια συμμαχία για το κλίμα, είναι η απόδειξη» είπε, και διερωτήθηκε εάν υπάρχουν κοινές διαδρομές και μέσα στην ίδια την Ευρώπη, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων.
«Η διέξοδος είναι η επαναδιατύπωση ενός νέου αφηγήματος» ανέφερε, ενώ επεσήμανε το έλλειμμα ευρωπαϊκής πολιτικής σε σχέση με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για πολλά ερωτήματα που ακυρώνουν τον ρόλο των πολιτών και τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.
«Η ισονομία, η ελευθερία της επιλογής, η αλληλεγγύη, η εκπροσώπηση, είναι ζητήματα κρίσιμα, αλλά δυστυχώς αναπάντητα, καθώς επίσης και η πρόσβαση στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά» ανέφερε. «Είναι καιρός στην Ευρώπη για την παγιοποίηση των διεκδικήσεων αυτών» τόνισε.
Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε ότι η αδιαφάνεια και η αποθέωση της ατομικής λύσης, πχ άδειες επιχειρήσεων, αδειοδοτήσεις, δανειοδοτήσεις, συνδέεται άρρηκτα με το πολιτικό σύστημα και με την απαγόρευση κριτικής.
«Οι καθεστωτικές νοοτροπίες συνδυάζονται με τον αριθμό θητειών και με την μη αναλογική εκπροσώπηση και αφορούν και την πολιτική και την αυτοδιοίκηση και πρέπει να συζητηθούν στο σήμερα» επεσήμανε, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής των πολιτών και την ενεργοποίηση της κοινωνίας στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.
Όσον αφορά την ΤΑ, ο αν. ΥΠΕΝ έκανε λόγο για την ανάγκη της ουσιαστικοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, του αποκεντρωμένου σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των αποκεντρωμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ έθεσε στο επίκεντρο την αναλογική εκπροσώπηση και τη διάρκεια θητειών.
Τέλος ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε εάν εφαρμόζεται το υπάρχον Σύνταγμα και τι είναι αυτό που εμποδίζει την εφαρμογή του, φέρνοντας ως παράδειγμα το νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και το πόρισμα για τα οικονομικά των κομμάτων. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από το σύνολο της κοινωνίας με τη συμμετοχή των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Σύνταγμα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης
«Το Σύνταγμα ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της κρίσης», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγο νωρίτερα στη διάρκεια της ίδιας διημερίδας. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι «πολλές πτυχές της μνημονιακής νομοθεσίας, διαμορφώνουν ένα παρά-σύνταγμα, παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις».
Όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «εξαιτίας της ύπαρξης του παρασυντάγματος, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό ξεκίνημα, το οποίο μπορεί να δώσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο η αναθεώρηση του Συντάγματος», προσθέτοντας ότι απώτερο στόχο αποτελεί η διάσωση της Ευρώπης κάνοντάς την πιο δημοκρατική.
Για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κοινού δημόσιου χώρου που θα επιτρέπει την εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, έκανε λόγο ο κ. Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη εμβάθυνσης της δημοκρατίας στον Β΄ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε, ότι αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών και αρχών στην Ελλάδα αλλά και στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στους πέντε άξονες όπως αυτούς έθεσε ως προτεραιότητες ο πρωθυπουργός για την αναθεώρηση, κάνοντας λόγο για μία νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, με ενίσχυση των δημοκρατικών χαρακτηριστικών, την ανάγκη εμπέδωσης της απλής αναλογικής, την κατάργηση της ασυλίας του πολιτικού προσωπικού, την ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ενίσχυση της βουλής και την επανεξέταση των ανεξάρτητων αρχών. «Να αλλάξει το ήθος και το ύφος της πολιτικής» ανέφερε, προσθέτοντας την ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στους εθνικούς θεσμούς μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών και θεσμών άμεσης δημοκρατίας, προκειμένου «να ξαναδοθεί στον πολίτη η αίσθηση ότι η γνώμη του μετράει» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη ισχυροποίησης του κράτους δικαίου, με ενίσχυση της δικαιοσύνης και αναζήτηση πιο αποτελεσματικών λύσεων. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «θέματα όπως η απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του νερού και της ενέργειας, είναι ζητήματα που η ευρύτερη αριστερά πρέπει να θέσει».
Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη διακριτότητα των ρόλων του κράτους και της εκκλησίας, μέσω της εξασφάλισης της ουδετερότητας του ελληνικού κράτους, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η ιστορική προσφορά της», όπως είπε.
Ρ. Δούρου: Ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία της Πολιτείας
«Η καλύτερη ασπίδα προστασίας της Δημοκρατίας είναι η συντεταγμένη δημοκρατική λειτουργία μιας Πολιτείας που διαφυλάσσει το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Η περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη επέκτασης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στον β'' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Η μη συμμετοχή και του β'' βαθμού Αυτοδιοίκησης στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, δεν αποτελεί μόνο σημαντικό πολιτικό και νομοθετικό κενό. Αλλά και βαθιά διοικητική αρρυθμία που δεν συμβάλλει στην πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για Διοικητική Αποκέντρωση», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Στόχος είναι η αναβάθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από την ουσιαστικοποίηση των μητροπολιτικών χαρακτηριστικών, ούτως ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επιτελεί, χωρίς θεσμικά προσκόμματα, την κοινωνική και οικονομική της αποστολή, προς όφελος των πολιτών», δήλωσε, όσον αφορά τις αλλαγές στον Καλλικράτη στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπογράμμισε δε, ότι «ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μία Τοπική Αυτοδιοίκηση που δρα μέσα σε ένα σαφές νομικό πλαίσιο χωρίς ασάφειες, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που είναι σε βάρος των πολιτών. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που έπρεπε να είχαν γίνει χθες και οι οποίες συμβάλλουν, αφενός στην άσκηση χρηστής διοίκησης και αφετέρου στην εδραίωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης».
Ιδιαίτερα αναφέρθηκε «στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που υπογράφηκε στο Στρασβούργο την 15η Οκτωβρίου 1985, και στον β'' βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η παράλειψη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τη χρονιά κύρωσης του Χάρτη από τη χώρα μας το 1989, με τον νόμο 1850/1989 (ΦΕΚ Α΄114), δεν είχε θεσμοθετηθεί ακόμη ο β'' Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον εκλιπόντα τέως πρόεδρο του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ζαν Κλωντ Φρεκόν, τονίζοντας πως «υπήρξε σπουδαίος πολιτικός, σπουδαίος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας, βαθύς γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τεράστιων δυνατοτήτων της».
Επιπλέον, όπως τόνισε η κ. Δούρου, η συμμετοχή της προέδρου του Κογκρέσου, Γκούντρουν Μόσλερ-Τέρνστρεμ, είναι υψηλοτάτης συμβολικής σημασίας, καθώς όπως είπε, «το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ελλάδα συνδέονται με μια ιδιαίτερη αλυσίδα ιστορίας και μνήμης».
Υπενθύμισε ότι στις 30 Ιανουαρίου 1969, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου απομόνωνε το χουντικό καθεστώς, τασσόμενη υπέρ του αντιδικτατορικού αγώνα, αποβάλλοντας τη χουντική Ελλάδα από τους κόλπους του. Και έστειλε «παγκοσμίως ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
Το μήνυμα αυτό, πρόσθεσε η περιφερειάρχης «εξακολουθεί να παραμένει άκρως επίκαιρο. Γιατί σήμερα η Ευρώπη σκιάζεται από τη διπλή απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς και των τρομοκρατικών επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών».
Όπως είπε η κ. Γκούντρουν Μόσλερ - Τέρνστρεμ στον χαιρετισμό της, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρές πολιτικές των περιφερειακών αρχών, ώστε να προσφέρει τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στην ΕΕ. Τόνισε ότι και στις δύο συναντήσεις της με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε Στρασβούργο και Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε τις προτάσεις του Κογκρέσου για περαιτέρω ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στη βάση της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υλοποιείται με τη στήριξη της Προέδρου του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γκούντρουν Μόσλερ – Τέρνστρεμ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τέως προέδρου του Κογκρέσου, Ζαν Κλωντ Φρεκόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Π. Σκουρλέτης: Αλλαγή του καταστατικού χάρτη της χώρας με πρόσημο προοδευτικό
- Ολ. Γεροβασίλη: Η αναθεώρηση του συντάγματος αποτελεί αξιολόγηση της ιστορικής διαδρομής