Σ. Φάμελλος: Υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης

Σ. Φάμελλος: Υπάρχει σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης

"Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο αποσυμφόρησης της περιοχής της Ειδομένης, πρώτα απ'' όλα με την επιτάχυνση της διαδικασίας ταυτοποίησης των προσφύγων, έτσι ώστε τα προσφυγικά ρεύματα, οι άνθρωποι αυτοί, να φεύγουν προς την Ευρώπη" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β'' Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Καθημερινά", που παρουσιάζουν ο Χρήστος Μάτης και η Νικόλ Καζαντζίδου.

Σε ό,τι αφορά τους προερχόμενους από χώρες εκτός Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι έχουν "εγκλωβιστεί" στην Ειδομένη ο κ. Φάμελλος γνωστοποίησε ότι "υπάρχουν αυτή τη στιγμή και κάποιες σιδηροδρομικές γραμμές που θα επιστρέψουν και θα ελέγχονται οι μετανάστες αυτοί".

"Δεν είναι καθορισμένο σε ποιο σημείο θα γίνεται η επιστροφή αυτή, θα γίνεται, όμως, οργανωμένα, ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στις κοινωνίες μας, δεν είναι ο αριθμός αυτός των μεταναστών τέτοιος, ώστε να δημιουργεί αυτή τη στιγμή πρόβλημα" διευκρίνισε ο βουλευτής, εκφράζοντας την άποψη ότι "η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πάρα πολύ άσχημη- πέρα από τις συνθήκες του χειμώνα, εξαιτίας της απαράδεκτης κίνησης των γειτόνων μας να δομήσουν φράκτη και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η λύση για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών είναι "να μεταφέρουμε τα σημεία ελέγχου και να πιέσει η Ευρώπη να μετατεθούν τα σημεία ελέγχου στην Τουρκία, η οποία σε έναν βαθμό καθυστερεί τον έλεγχο και των ροών αυτών, αλλά και των παράνομων διακινητών, γιατί εκμεταλλεύεται ίσως τη γεωπολιτική κατάσταση, το οποίο είναι όμως αρκετά επικίνδυνο για όλους και για την Ευρώπη".

Σημείωσε δε, ότι σε επίπεδο αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ "υπάρχει μία πίεση της Ελλάδας που έγινε αποδεκτή από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που αναγνώρισε ότι οι χώρες της Ευρώπης δεν δέχονται τόσο εύκολα να υλοποιήσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση και τους πιέζει τώρα και το συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, έτσι ώστε να υπάρχει μία μεγαλύτερη επιτάχυνση των ροών των προσφύγων και μία επιστροφή, μία εκτόνωση της κατάστασης με τους μετανάστες, έτσι ώστε να μην γίνονται συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων".

Κληθείς να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι "η ενίσχυση της ασφάλειας και μία αστυνομική αντίληψη, που περισσότερο κρύβει τον ρατσισμό και τον φυλετικό μίσος, δεν είναι η λύση στα προβλήματα της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης, αντιθέτως οι πολιτικές αυτές είναι πολύ πιο συγγενείς με τις πολιτικές που δημιουργούν τον πόλεμο, την βία το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή".

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την πρόταση συνεννόησης, που απηύθυνε η κυβέρνηση στα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι "δεν είναι μία ανταλλαγή υπουργικής καρέκλας, ούτε υπόσχεση για καρέκλα, αλλά η ανάγκη να συζητήσουμε στη Βουλή, έχουμε αρκετά θετικά χαρακτηριστικά στην πολιτική μας μέσα σε ένα δύσκολο πλαίσιο, σε έναν συμβιβασμό μπορούν αυτά να πολλαπλασιαστούν και το ασφαλιστικό να έχει μία λύση προς όφελος της κοινωνίας".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ