«Είναι σαν να βρίσκεσαι στο φυλάκιο και να περιμένεις τον εχθρό», παρομοιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας την κατάσταση εγρήγορσης που δημιουργεί η πορεία της εξάπλωσης του κορονοϊού, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσεις όσο πιο έγκαιρα γίνεται. «Αυτή ήταν από την πρώτη στιγμή η δική μου αγωνία», τονίζει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει πως «εξαρχής αγωνιούσα βλέποντας την πορεία του κορονοϊού όπως οι στρατιώτες στο φυλάκιο που βλέπουν τον εχθρό να έρχεται».
«Αυτό που μας έκανε να δράσουμε άμεσα», προσθέτει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, «δεν ήταν πάρα μόνο η συνεχής εγρήγορσή μας ως επιστήμονες και το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Οταν είσαι σε αυτό το πεδίο, δεν εφησυχάζεις ποτέ».
Τονίζει ακόμη ότι «οι επιστήμονες αντιληφθήκαμε τον εχθρό αρκετά έγκαιρα. Ισως δεν τον έχει δει ακόμη όλος ο πληθυσμός».
Την ανησυχία του για την πανδημία τη βασίζει, όπως λέει ο ίδιος, σε δύο επιστημονικούς λόγους: αφενός στη μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει ο ιός, «ιδίως από ασθενείς που νοσούν χωρίς να έχουν έντονα συμπτώματα», και αφετέρου στην ευπάθεια των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Όπως αναφέρει αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε ταχεία αύξηση κρουσμάτων και τεράστιο φορτίο για το σύστημα υγείας και τις συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.
Ο κ. Τσιόδρας υπογραμμίζει ότι τα περίπου 3.000 κρούσματα του κορονοιού που έχουν διασπαρεί στην επικράτεια, και από τα οποία έχουν εντοπιστεί τα 624, είναι ένας διαχειρίσιμος αριθμός, όμως για να παραμείνει διαχειρίσμος, θα πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
«Όσο περισσότερη συμμόρφωση υπάρχει με τα μέτρα, τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα», επισημαίνει, ενώ όσον αφορά τη θεραπεία του ιού δηλώνει αισιόδοξος ότι οι επιστήμονες θα τερματίσουν σύντομα αυτό τον δύσκολο αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον COVID-19.
Όπως λέει στο «Πρώτο Θέμα» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, «έχουμε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από κάποιες ομάδες επιστημόνων, τα οποία ελέγχουμε και στη δική μας καθημερινή πρακτική», αναφέρει και επισημαίνει:.«Μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα είναι διαθέσιμη μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία της νόσου, θα πρόκειται για διπλό ή τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων».
Ο κ. Τσιόδρας αναμένει σημαντικά αποτελέσματα και από άλλες επιστημονικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η μελέτη αντισωμάτων για τους ασθενείς που ανάρρωσαν, καθώς και από την εργαστηριακή παρακολούθηση των επαφών επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων που θα αποτυπώσει αδρά την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.