Δυσοίωνες για τα παιδιά αλλά και για την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα είναι οι προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη σε ό,τι έχει να κάνει με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρας μας. Συγκεκριμένα σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά και εκτίμησε ότι αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί. «Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του χρόνου το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα».
Αναφερόμενος στα σχολεία, τόνισε πως δεν δημιουργούνται οι καλύτερες συνθήκες όπως είναι οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός κάτι που είναι απαραίτητο για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης έξαρσης.
Για την κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας ο κ. Σαραγιάννης επισήμανε πως «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα». Επίσηςν τόνισε πως στα μέσα Νοεμβρίου θα φανεί η πίεση στις ΜΕΘ όπου θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ενώ η πίεση θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών.
Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».