Η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν ήταν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε ότι προτεραιότητα παραμένει ο ασφαλής απεγκλωβισμός και η επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Παράλληλα, επισημάνθηκε πως οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν ενώ τον συντονισμό για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ευρώπη κυρίως όμως στην Ελλάδα με τον φόβο μιας κρίσης ανάλογης με αυτή του 2015. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και κυρίως το κύμα φυγής που έχει δημιουργηθεί και το οποίο δείχνει να λαμβάνει διαστάσεις.
Άλλωστε ως ένα εκ των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης που τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε πύλη εισόδου μεταναστών εξ αιτίας και της στάσης της Τουρκίας, η οποία κατ' επανάληψη έχει εργαλειοποιήσει το μείζονος ανθρωπιστικής σημασίας θέμα των προσφύγων/μεταναστών, απαιτώντας διαρκώς χρήματα και εκβιάζοντας την ΕΕ.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.