Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές μετά την αναζωπύρωση των κρουσμάτων και την επιδείνωση της επιδημιολογικής εξέλιξης του κορονοϊού στην Ξάνθη, Θράκη και Ροδόπη, αλλά και σε σημεία της χώρας όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.
Η χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά να θέσει σε καραντίνα ένα ολόκληρο χωριό, το Αγίασμα στη Ροδόπη μετά την εκδήλωση 5 κρουσμάτων και να λάβει περιοριστικά μέτρα στον Δήμο Ιάσμου, μόνο τυχαία δεν ήταν, ύστερα από την απότομη αύξηση των μολύνσεων.
Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή στην Ξάνθη και τη Θράκη, όπου καταγράφτηκαν τα 4 από τα 10 νέα κρούσματα την περασμένη Δευτέρα, ενίσχυσε την ανησυχία, καθώς αν και έχουν καταγραφεί συνολικά σε όλη τη χώρα 172 νέα κρούσματα από τις 8 Ιουνίου, την ημέρα όπου ξεκίνησε εκ νέου η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, περίπου το 40% αφορά κρούσματα στην Ξάνθη.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε και σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Ημέρα 0 – Ημέρα 7 – Ημέρα 14», όπου σε συνεργασία τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ θα μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ξάνθη και ειδικά στον Έχινο ισχύουν από τις 11 Ιουνίου έκτακτα μέτρα, τα οποία ισχύουν μέχρι και την Παρασκευή 19 Ιουνίου, καθώς έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή, ενώ μέχρι χθες δυο από τους τρεις θανάτους λόγω κορονοϊού μέσα σε ένα 24ωρο που ανακοινώθηκαν, ήταν κάτοικοι του Έχινου. Πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε στο νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και μια 82χρονη, έναν 74χρονο και έναν 82χρονο, που κατέληξαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Συνολικά οι νεκροί σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 187.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο συγχρωτισμός διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των κρουσμάτων, καθώς στις περιοχές ζουν πολυπληθείς οικογένειες, με όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ενώ πιθανολογείται ότι και συγκέντρωση πλήθους σε σπίτια για την εκτέλεση των θρησκευτικών τους καθήκοντα, λόγω του ότι ήταν κλειστά τα τζαμιά και οι εκκλησίες, συνέβαλε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εξέλιξης.
Επίσης, 15 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 3.148, ενώ 12 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων. Τα κρούσματα επιβεβαιώνουν αυτό που λένε οι λοιμωξιολόγοι και οι Αρχές: πως ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί και παραμένει επικίνδυνος.