Σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής για το επόμενο 48ωρο κηρύχτηκε η Ζάκυνθος έπειτα από απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, μετά τη σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 01:54 τη νύχτα στη θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος.
Αρχικά η εκτίμηση για τον σεισμό έκανε λόγο για 6,4 βαθμούς Ρίχτερ, στη συνέχεια ωστόσο, ανακοινώθηκε πως η σεισμική δόνηση έφτασε τους 6,6 βαθμούς.
Ο σεισμός προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές, ενώ για αρκετές ώρες διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στην πρωτεύουσα του νησιού και άλλες περιοχές. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και τα σχολεία του νησιού παρέμειναν σήμερα κλειστά, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, αναμένεται «μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
«Για να είμαστε εντάξει με το φαινόμενο και σύμφωνα με τις διεθνείς δεδομένα θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας σεισμός της τάξεως 5,7 - 5,8 βαθμών. Είναι ένας ισχυρός σεισμός. Αλλά είναι και ένας σεισμός μικρότερος σε ενέργεια των 4,8 βαθμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστούν οι υποδομές και τα κτίρια. Τον περιμένουμε αυτό τον μετασεισμό και όταν εμφανιστεί θα είμαστε σίγουροι ότι μπαίνουμε σε εκτόνωση», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Ευθύμιος Λέκκας.
Παράλληλα εξήγησε ότι στην περιοχή του ναυαγίου της Ζακύνθου ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα αλλάζοντας το χρώμα της. «Πετάξαμε με ελικόπτερο στην περιοχή του ναυαγίου. Πραγματικά οι κατολισθήσεις είναι πολύ μεγάλες. Ουσιαστικά συνεχίζεται το φαινόμενο που είχε ξεκινήσει πριν ένα μήνα περίπου.
Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο ότι ολόκληρες πλευρές έχουν αποκολληθεί και πέσει στην θάλασσα. Έχουν αλλάξει το χρώμα της θάλασσας. Το έχουν κάνει ένα ανοιχτό μπλε που δείχνουν ότι έχουμε πολύ μεγάλες καταπτώσεις στην περιοχή του ναυαγίου», σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας
Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου Λευτέρη Νιοτόπουλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέως Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στο νησί βρίσκεται και ο τοπικός βουλευτής και πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μετέφερε στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη κατάσταση στο νησί.
«Η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια απέκτησε ανθεκτικότητα, σε αυτό το φαινόμενο και η πορεία που ακολούθησε το νησί πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κατηγορίες κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα» δήλωσε ο κ. Ταφύλλης για την ανθεκτικότητα σε όλα τα προβλήματα που απέκτησε η Ζάκυνθος.
Τέλος, ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου για τη ζημιά στο Καστρομονάστηρο στα Στροφάδια, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς περιορίζεται σε ένα μικρό τμήμα κοντά στην είσοδο, ενώ κλιμάκιο μηχανικών του ΥΕΝ θα αποτυπώσει την καθίζηση στην προβλήτα του λιμανιού του Αγίου Διονύσιου.
Στις 08:48 το πρωί καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 56 χλμ ΝΔ της Ζακύνθου, όπως ανακοίνωσαν οι τέσσερις φορείς συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το αεροδρόμιο Ζακύνθου λειτουργεί κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές που να επηρεάζουν τη στατικότητα του κτιρίου σύμφωνα με πρώτους ελέγχους μηχανικών. Στο νησί θα διενεργήσει ελέγχους κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Σεισμών και του ΟΑΣΠ.
«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε πριν από λίγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.
Ευ. Λέκκας: Ο σεισμός ήταν μεγάλος αλλά η Ζάκυνθος άντεξε
«Ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε»: στη φράση συμπυκνώνονται οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής τη Ζάκυνθο. Ο κ. Λέκκας, πήρε μέρος στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για τη αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό που έλαβε χώρα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.
«Από το σημερινό σεισμό δοκιμάστηκε η Ζάκυνθος, αντεπεξήλθε το νησί, ο δομημένος ιστός, και οι υποδομές δεν έπαθαν τίποτα, και στη συνέχεια δοκιμάστηκε το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο είχε δοκιμαστεί και πριν τρία χρόνια στην άσκηση που είχαμε κάνει στο νησί», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ο καθηγητής κ. Λέκκας.
Ακολούθως ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι «ο σεισμός ήταν ένας μεγάλος σεισμός, δεν είχε επιπτώσεις, η Ζάκυνθος άντεξε», ενώ για το μέλλον την μετασεισμικής ακολουθίας τόνισε ότι «αυτό που προβλέπουμε για τη Ζάκυνθο είναι μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, μια ακολουθία που θα περιλαμβάνει σεισμούς μικρούς αλλά πιθανότατα και ένα μεγαλύτερο της τάξης των 5,7 – 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι και αυτοί μεγάλοι σεισμοί αλλά είναι κατά 300 φορές μικρότεροι από τον κύριο σεισμό των 6,4 βαθμών, θα είναι ένας σεισμός που δεν θα μας ανησυχήσει, αλλά θα πρέπει να υπάρξει δεδομένο ότι αυτός ο σεισμός θα είναι η σφραγίδα για να κλείσει η σεισμική ακολουθία, η οποία θα είναι μακρά και θα κρατήσει πάνω από ένα μήνα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ