Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει ότι είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, τον Νίκο Κοτζιά να κάνει λόγο για προσπάθεια εκβιασμού και τον ΓΓ του ΟΗΕ να φτάνει στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στις συνομιλίες.
Tελευταία ενημέρωση: 23:20 - Ν. Αναστασιάδης: Προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει ο ΓΓ για απεμπλοκή
Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι θα αποφασιστεί πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο στο Κραν Μοντανά και πως, αν η Τουρκία μετακινηθεί σε βασικά θέματα που αφορούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί και να υπάρξει πρόοδος.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα δημιουργική. Όπως σημείωσε, ο ΓΓ του ΟΗΕ «προσπάθησε πρώτα να ενημερωθεί για όλες τις εκκρεμότητες, να δει πώς μπορεί να συμβάλει. Ήταν δημιουργική μέρα, χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε φτάσει πουθενά». Είπε ακόμα πως δεν υπήρξε κάποια πρόοδος.
Σε ερώτηση αν παραμένει η εμπλοκή που δημιουργήθηκε χθες, ο ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε: «Όχι, νομίζω ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει ο ΓΓ για απεμπλοκή».
Για το τι θα περιλαμβάνει η αυριανή ημέρα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «απόψε θα αποφασιστεί πώς προχωρούμε».
Τελευταία ενημέρωση: 22:54 - Δείπνο εργασίας υπό τον Guterres για περιουσιακό, εδαφικό, διακυβέρνηση
Ξεκίνησε το δείπνο εργασίας του ΓΓ του ΟΗΕ, Antonio Guterres και των εμπλεκόμενων στη διάσκεψη. Επί τάπητος θα τεθούν κεφάλαια που αφορούν την κυπριακή ιδιοκτησία, το περιουσιακό, το εδαφικό και τη διακυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για πρόοδο σε κάποια από αυτά τα ζητήματα. Τα αποτελέσματα του αποψινού δείπνου εργασίας θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την μορφή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις αύριο και ενδεχομένως για λίγες ακόμη ημέρες.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvut Cavusoglu σε δηλώσεις του κινήθηκε στη σκληρή τουρκική γραμμή για ακόμη μία φορά, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτή είναι η τελική και τελευταία διάσκεψη για το Κυπριακό». Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Cavusoglu αρνήθηκε ότι ο ίδιος δεν επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές δεν έχουν βρει την κατάλληλη στιγμή για αυτήν. Μάλιστα, ο κ. Cavusoglu είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ καλός φίλος, αλλά αν σας λέει ότι το ακύρωσα λέει ψέματα».
Η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τον μηχανισμό εξωτερικής ασφάλειας στη διάσκεψη για το Κυπριακό υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ, είχε αποφασιστεί, νωρίτερα στο Κραν Μοντανά, ενώ είχε τεθεί το θέμα να παρευρίσκονται τα Ηνωμένα Εθνη και η Ε.Ε.
Τελευταία ενημέρωση 15:49 - Χρήσιμη η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ υποστήριξε ο Ν. Κοτζιάς
"Η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα" δήλωσε ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος και πρόσθεσε: "Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά, που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ".
Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την συζήτηση ως "δημιουργική που επιτρέπει εξόδους από τα αδιέξοδα".
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, η ε/κ πλευρά θεωρεί θετική εξέλιξη την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η Κύπρος μετά τη λύση πρέπει να είναι είναι ένα κανονικό κράτος. Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας η οποία θα εξετάσει σενάρια για την παρακολούθηση και εφαρμογή ενδεχόμενης λύσης.
«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου και θα κάνω ό,τι μπορώ για να συμβάλω και να υποστηρίξω αυτή τη διαδικασία» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker από το Ταλίν, όπου βρίσκεται για την επίσημη έναρξη της εσθονικής Προεδρίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Juri Rattas, ο J. Cl. Juncker εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σημαντική «πρόοδος» στις εν λόγω συνομιλίες, παρ'' όλο που, όπως είπε, ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο «δεν ήταν πολλά υποσχόμενος».
«Είμαι πάντα διατεθειμένος να πάρω ο ίδιος το αεροπλάνο όταν πρόκειται να βοηθήσω την Ελλάδα ή την Κύπρο. Αλλά αυτήν τη φορά έπρεπε να είμαι εδώ στο Ταλίν, γι'' αυτό δεν πήγα ο ίδιος» σημείωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής.
Λίγη ώρα αργότερα υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας δίνοντας μια εικόνα της κρισιμότητας των διαπραγματεύσεων τόνισε ότι χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. «Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα. Η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές. Εγώ εξήγησα στους συναδέλφους μου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως και η Ελλάδα, διαθέτει το Δίκαιο και τη δύναμη του Δικαίου, ενώ η άλλη πλευρά διαθέτει την κατοχή και το στρατό. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση», επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς.
Στο μεταξύ πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, έφθασε στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας για να δώσει μια νέα ώθηση στις συνομιλίες για την Κύπρο. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, ο Guterres πρόκειται να ζητήσει από τους ηγέτες της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων να λάβουν «σημαντικές και τολμηρές αποφάσεις», ώστε να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής.
«Ελπίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας θα μπορέσει να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλύτη, ενθαρρύνοντας τα μέρη να επιλύσουν επιτέλους μια από τις τελευταίες παγωμένες συγκρούσεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε η πηγή αυτή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Εμπλοκή λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας
Οι τουρκικές προθέσεις έγιναν εμφανείς χθες από τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu, o οποίος σε αδιάλλακτο ύφος τόνισε ότι για την τουρκική πλευρά «αυτή είναι η τελική Διάσκεψη», εκφράζοντας την άποψη ότι «η παράταση είναι τακτική των Ελληνοκυπρίων. Μπροστά τους έχουν εκλογές. Θέλουν να κάνουν "μονομερείς" γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου. Εμείς βλέπουμε αυτές τις στρατηγικές».
«Η προσδοκία της Ε/κ πλευράς και της Ελλάδας είναι να αρθούν οι εγγυήσεις και να μην μείνει ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο. Από αυτό το όνειρο πρέπει να ξυπνήσουν», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Επιπλέον η Τ/Κ πλευρά έθεσε «σφήνα» στη διαπραγμάτευση το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, γεγονός που οδήγησε τη συζήτηση για τα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, protothema.gr