Σε περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία και υλοποίηση επενδύσεων συμφώνησαν Τσίπρας - Νετανιάχου

Σε περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία και υλοποίηση επενδύσεων συμφώνησαν Τσίπρας - Νετανιάχου

Την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν στις δηλώσεις τους το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, που οι ίδιοι οι δύο πρωθυπουργοί χαρακτήρισαν ως στρατηγική, αλλά παράλληλα, εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη και εξειδίκευση της διμερούς συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογία.

Μετά τη σύντομη, κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Στη δήλωσή του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να ανοικοδομηθεί η οικονομία, ωστόσο προσέθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και είπε ότι θα ενθαρρύνει ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά φιλία, την οποία θα αναπτύξουν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια μακρά και διαρκή εταιρική στρατηγική σχέση, ενώ σημείωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν μπροστά τους μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν, όπως ο βίαιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός, τονίζοντας ότι είναι προς το κοινό συμφέρον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε τη θετική ανοδική πορεία των διμερών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής συνεργασίας. Ωστόσο, προσέθεσε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε και σε άλλους τομείς και να τους αναπτύξουμε, όπως ο τουρισμός, η έρευνα, η τεχνολογία, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι θαλάσσιες μεταφορές και η συνεργασία μεταξύ επιστημονικών φορέων.

Ένα κεντρικό ζήτημα των συνομιλιών, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν οι ευκαιρίες που ανοίγονται στην ενεργειακή συνεργασία, την έρευνα και την εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας όλων αυτών των τομέων, είπε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διακυβερνητική συνεργασία, και τον Ιανουάριο του 2016 να υπάρξει συνάντηση για τα θέματα αυτά, πιθανότατα στην Ιερουσαλήμ, και αμέσως μετά -την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας- να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Ισραήλ, κατά πάσα πιθανότητα στη Λευκωσία. Στόχος επίσης, είπε ο πρωθυπουργός να δούμε επί τάπητος πού θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα, πρακτικά βήματα, ώστε να μην μείνουν στα χαρτιά όλα αυτά.

Επίσης στην συνάντηση έγινε συζήτηση για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και να εμποδίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και να ενθαρρύνουμε τον διάλογο για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, τόνισε.

Για τη συζήτηση σχετικά με το παλαιστινιακό πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι άκουσε με προσοχή τις απόψεις του κ. Νετανιάχου και του τόνισε, προσέθεσε, «ως φίλος και εταίρος», πόσο μας ανησυχεί και μας προβληματίζει το κλίμα έντασης. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αντίθεσή του στη βία και την τρομοκρατία, αλλά και σε εκδηλώσεις βίας από την άλλη που έχουν ως θύματα αμάχους.

Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο Παλαιστινιακό, ώστε να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας και διαλόγου για ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε τέλος ότι βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, όπου συναντιέται η ιστορία και ο πολιτισμός διαφορετικών εθνών και θρησκειών, που ήταν πάντα τόπος συμβίωσης και διαφορετικών πολιτισμών. Είναι ανάγκη, είπε ο πρωθυπουργός, να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Μέσης Ανατολής, την ειρηνική συμβίωση θρησκειών και πολιτισμών. Θέλουμε να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο, είπε επισημαίνοντας την ανάγκη να πρυτανεύσει η λογική της συνεργασίας, η ειρήνη αντί του φόβου και της επιθετικότητας στο διαφορετικό.


Συναντήσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

Διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, και αντιπροσωπεία της νεολαίας του ιδίου κόμματος, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αργά το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε εθελοντές της IsraAID, που δραστηριοποιούνται και στη Λέσβο παρέχοντας υπηρεσίες διάσωσης, πρώτες βοήθειες, ψυχολογική υποστήριξη και σίτιση σε πρόσφυγες.

Η IsraAID, εκτός του ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση της χώρας, διαθέτει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κοινής συμμετοχής Ισραηλινών και Αράβων εθελοντών, οι οποίοι συμβάλλουν στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπία συνάντησαν μέλη της ΜΚΟ «ΜΕΕΤ», η οποία διδάσκει πληροφορική από κοινού σε παιδιά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, προωθώντας τη συνύπαρξη που ακυρώνει στην πράξη το φόβο του ενός για τον άλλον.

Άμεσα βήματα για την προώθηση της συνεργασίας θα κάνουν οι δύο κυβερνήσεις

Η προετοιμασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Ισραήλ για την επιτυχή έκβαση της Διακυβερνητικής Συνάντησης του προσεχούς Ιανουαρίου την οποία συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπένιαμιν Νετανιάχου θα αρχίσει άμεσα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές .

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών του στο Ισραήλ με την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική .

Κοινός στόχος των δύο κυβερνήσεων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι να επιταχυνθεί και να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άριστο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών , για την βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ήδη έχουν βρεθεί και να υπάρξει προετοιμασία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων .

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε κυβερνητική πηγή, η Αθήνα έχει ως στρατηγικό στόχο να δημιουργήσει έναν κόμβο για την αποθήκευση και αξιοποίηση υγροποιημένου αερίου στην Βόρειο Ελλάδα , ενώ παράλληλα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας αγωγού από τα κοιτάσματα της Μεσογείου (Κύπρος, Ισραήλ , Αίγυπτος) προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η επιλογή του αγωγού, αν τελικά συμφωνηθεί θα αποφασιστεί ενδεχομένως και με γεωπολιτικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια ασφάλειας, δεδομένης της σταθερότητας που επικρατεί στην δυνητική πορεία του αγωγού προς την Ελλάδα.

Επίσης, συζήτηση έγινε για την συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της αφαλάτωσης με στόχο την καλύτερη δυνατή στήριξη των νησιών που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό για ύδρευση και άρδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ