Από τη στιγμή που ο εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ, κέρδισε τον Μουσταφά Ακιντζί στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο ψευδοκράτος, η τουρκοκυπριακή διοίκηση άλλαξε σαφώς ρότα. Η συνέντευξη του πρώην τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί επιβεβαιώνει ότι φαινόταν από μακριά όλο αυτό τον καιρό.
Η προοπτική μίας συμφωνίας μεταξύ της Λευκωσίας και των Τουρκοκυπρίων ήταν ένας βασικός λόγος της παρέμβασης του τουρκικού καθεστώτος στην εκλογική αναμέτρηση στα κατεχόμενα, που οδήγησε τον Τατάρ στη θέση του εκπροσώπου των Τουρκοκυπρίων. Μετά από τη διαδικασία του Κραν Μοντάνα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Κύπρου, ώθησε την Άγκυρα να αποτρέψει την οποιαδήποτε αυτονομία των Τουρκοκυπρίων.
Η εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων αυξάνεται με γεωμετρικό ρυθμό, φτάνοντας στην απόλυτη εξάρτηση, ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες. Η εμπλοκή του τουρκικού καθεστώτος υπήρξε καθοριστική, ώστε να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Τατάρ. Προφανώς, η Άγκυρα θεωρούσε πως δεν μπορεί να ελέγξει τον Ακιντζί, όχι μόνο για την τροπή που ενδεχομένως να έπαιρναν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά και ευρύτερα για την εφαρμογή του κοινωνικοπολιτικού ισλαμικού μοντέλου του καθεστώτος Ερντογάν.
Βέβαια, ο Ακιντζί εκτιμά πως η Τουρκία θέλει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν τον ενημέρωσε πως δεν θα προσφέρει κάτι στην Τουρκία. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως το αντίθετο ισχύει. Τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα, επιχειρείται νομιμοποίηση των κατεχομένων εδαφών σε διεθνές επίπεδο δίχως επιτυχία βέβαια. Οι άτυπες συναντήσεις με περιφερειακά στελέχη, όπως η Ολλανδή βουλευτής Λιάν Ντεν Χάαν, που δεν βρίσκεται σε κάποιο κόμμα αυτή την περίοδο, αλλά βρέθηκε στα κατεχόμενα εδάφη για να διαφημίσει τη συνάντηση της με τον υπουργό Τουρισμού του ψευδοκράτους, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Όπως φαίνεται από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο ίδρυμα του Jamestown, οι δυσκολίες που βρίσκει η Άγκυρα στην προσπάθεια αναγνώρισης των κατεχομένων είναι ανυπέρβλητες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν που έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του τουρκικού καθεστώτος, αρνείται ωστόσο να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος ή να προσφέρει νομιμοποίηση στους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, υπό τον φόβο των αντιποίνων αλλά και της συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα όμως και στις συνομιλίες με το Πακιστάν, για την κρίση στο Αφγανιστάν, η Άγκυρα θέτει το ζήτημα της υποστήριξης της προπαγάνδας της για την ανεξαρτητοποίηση των κατεχόμενων εδαφών.
Ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ ήδη δήλωσε πως θα εκμεταλλευτεί τον χρόνο που θα του δοθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ώστε να επιμείνει για την αναγνώριση των κατεχομένων εδαφών ως ανεξάρτητου κράτους. Η Τουρκία έχει μειώσει τις προκλητικές ενέργειες με τα πλοία της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με σκοπό να παρουσιάσει ένα διαφορετικό προσωπείο διεθνώς. Ωστόσο, οι παράνομες ενέργειες της στην πόλη των Βαρωσιών, ως δύναμη κατοχής, δείχνει σαφώς τις πραγματικές προθέσεις της, που θα πρέπει να απομονωθούν στη διεθνή κοινότητα.