Σχολεία: Με μάσκες και self test επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές - Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Σχολεία: Με μάσκες και self test επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές - Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς

Με μάσκες και δωρεάν self test επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές τη Δευτέρα με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά με δια ζώσης διδασκαλία. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει, εντός του τελευταίου εξαμήνου, είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν rapid test το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Το άνοιγμα των δομών της εκπαίδευσης παραμένει το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης με τους ειδικούς πάντως να εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων που δύναται να προκαλέσει η επάνοδος μαθητών και φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών στις αίθουσες διδασκαλίας.

Τα μέτρα που προβλέπονται και είναι υποχρεωτικά για όλους είναι αυστηρά. Οι μαθητές υποχρεούνται να φορούν μάσκα ενώ για να εισέλθουν στο σχολείο οφείλουν να επιδεικνύουν αρνητικό self test το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, προ Τρίτης και Παρασκευής και έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση τους

Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στο μάθημα της γυμναστικής ή κατά τη διάρκειας έντονης σωματικής άσκησης. Στις περιπτώσεις αυτές όμως πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ τους. Μάσκα δεν απαιτείται και κατά τη σίτηση ενώ οι μαθητές πρέπει να φέρουν και ατομικά δοχεία νερού.

Σε ό,τι αφορά ανεμβολίαστους καθηγητές ή καθηγητές που έχουν νοσήσει σε χρόνο προγενέστερο του τελευταίου εξαμήνου και δεν έχουν εμβολιαστεί τα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτικό rapid test που επίσης θα διενεργείται προ Τρίτης και Παρασκευής. Η δαπάνη θα βαρύνει τους ίδιους.

Αυστηρά μέτρα έχουν προβλεφθεί και για τη λειτουργία των κυλικείων καθώς και γα το προσωπικό αυτών που πέραν των υπολοίπων οφείλουν να χρησιμοποιούν γάντια κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Τα, δε, κυλικεία δύνανται να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.

Τέλος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων, σχολικό τμήμα μπορεί να κλείσει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο έχει προβλέψει και για τις αποφάσεις αναφορικά με την τηλεκπαίδευση για όπου αυτή απαιτηθεί.