Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ δρομολογούνται έως το τέλος του έτους. Για το 2022 οι επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Έως το 2026 θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 11 δισ. ευρώ, με τις επενδύσεις έως το 2030 να ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ενεργειακή επάρκεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Αυτά ήταν τα βασικά συμπεράσματα της τοποθέτησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ με συντονιστή τον διευθυντή σύνταξης του Liberal, Γιώργο Φιντικάκη.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα προκειμένου η Ελλάδα να περάσει στη νέα μεταλιγνιτική πράσινη εποχή. Όπως τόνισε «ήδη έχουν αδειοδοτηθεί έργα 55 GW. Η ηλεκτροκίνηση, η ενεργειακή επάρκεια, μείωση της γραφειοκρατίας και η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», ενώ αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες δράσης για την πράσινη μετάβαση. Ο πρώτος είναι η διοχέτευση κονδυλίων 2,5 δισ. ευρώ στην καινοτομία και στις πράσινες λύσεις, με τα χρήματα να στοχεύουν τις εταιρείες, τα νοικοκυριά και την αναβάθμιση των κτιρίων.
Ο δεύτερος πυλώνας δράσεις είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, όπου αναμένεται να διοχετευθούν 600 εκατ. ευρώ για κατασκευή ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης στη χώρας. Ο τρίτος πυλώνας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, όπου τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης να αγγίζουν τα 750 εκατ. ευρώ.
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε την αξία ευρύτερων συνεργειών στον κλάδο της ενέργειας και στην προώθηση των έξυπνων πόλεων.
Από τη μεριά του ο Jahannes Luebking, Principal Advisor, Recovery & Resillience Task Force, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως η ανάκαμψη που επιχειρείται δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος. Προς την κατεύθυνση μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 55% έως το 2030 , το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει μοναδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου της πράσινης μετάβασης.
Ο ευρωβουλευτής Damian Boeselager, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αναγκαιότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συνεπάγεται το Ταμείο Ανάκαμψης και στο σχέδιο για τα έργα που θα γίνουν, καθώς επίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο practice manager, Εnergy Global Practice της Παγκόσμιας Τράπεζας, Sameer Shulka, σημείωσε πως η Ελλάδα φαίνεται πως έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την απανθρακοποίηση, ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει λάβει υπόψη της τα συμπεράσματα της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος επεσήμανε πως χρειάζονται νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, τόσο για την αιολική ενέργεια όσο και γενικότερα στον κλάδο της ενέργειας. Ανέφερε πως χρειάζεται ευέλικτη και σύγχρονη νομοθεσία για την αποθήκευση ενέργειας και αναμορφώσεις του τωρινού νομοθετικού πλαισίου.
Τέλος, η επικεφαλής της WWF Greece Θεοδότα Νάντσου, επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πλαίσιο θετικό για την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο αντιδρούμε ως χώρα καθυστερημένα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος και πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό απόκρισης.