«Το Brexit αποδυναμώνει την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε μεγάλη εμπειρία», δήλωσε στην Bild ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ. Αλλά το αποτέλεσμα καθιστά επίσης σαφές ότι η ΕΕ πρέπει επιτέλους να αλλάξει, πρόσθεσε ίδιος.
Η ΕΕ θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα με την αποχώρηση της Βρετανίας, δήλωσε ο καγκελάριος
Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ότι θα υπάρξει "ντόμινο" δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.
"Δεν φοβάμαι ντόμινο", δήλωσε ο Κερν στους δημοσιογράφους. "Η Ευρώπη θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα στον κόσμο λόγω του βήματος που έκανε η Βρετανία. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα γίνουν επίσης αισθητές για κάποιο χρόνο".
"Σοκαρισμένος και έκπληκτος" ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
"Σοκαρισμένος" και "έκπληκτος" από την ετυμηγορία των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σε μία πρώτη αντίδρασή του το πρωί στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Οταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες-μέλη της ΕΕ εξέρχεται από αυτή, τότε δεν μπορεί να μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα, το δημοψήφισμα αποτελεί οριστικά έναν σεισμό, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ θα επιβιώσει, αλλά είναι αναγκαίο να αναδιαταχθεί γρήγορα, εάν δεν θέλει ένα τέτοιο δημοψήφισμα να επαναληφθεί σε μία άλλη χώρα-μέλος, όπως επίσης θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΕ και η ταχύτητα και οι διαστάσεις των αλλαγών θα πρέπει να είναι τεράστιες.
Οπως επισήμανε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, η ΕΕ θα πρέπει να λύσει τα κεντρικά της προβλήματα, όπως το θέμα της μετανάστευσης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση ως προς τους θεσμούς της.
Για την αναδιάταξη της ΕΕ θα πρέπει κανείς να εργαστεί με νηφαλιότητα, πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα φαινόμενο "ντόμινο" σε άλλες χώρες.
Σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, παραμονές του δημοψηφίσματος, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εκτιμούσε "ως κάτι το "φοβερό", μία έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση, καθώς, όπως ανέφερε "η Βρετανία είναι μία χώρα που ιδεολογικά μας κάνει καλό στην ΕΕ".
Ο προερχόμενος από το συγκυβερνών στην Αυστρία - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαικό Κόμμα υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις θέσεις του Λονδίνου, "υπέρ μίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής, κατά της κατάχρησης της κοινωνικής πολιτικής και κατά των Βρυξελλών", τόνιζε πως θα ήταν καλό όχι μόνον εάν παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά εάν επίσης οι προτάσεις των Βρετανών εισακουστούν και εφαρμοστούν, κάτι που, κατά την άποψή του, θα "μας ενίσχυε ως Ευρώπη".
Υπονοώντας τις ειδικές ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το Λονδίνο πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημείωνε πως οι Βρετανοί έθεσαν σε συζήτηση μερικά σημεία όπου η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω, όπως, για παράδειγμα, η υποστήριξη από τη Βρετανία περισσότερης επικουρικότητας, καθώς επίσης το ό, τι δεν θα πρέπει να συγχέεται η ελεύθερη διακίνηση προσώπων με την επιλογή του καλύτερου κοινωνικού συστήματος στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να περιπέσει σε κατάθλιψη μετά το Brexit
Την ελπίδα πως, έπειτα από την απόφαση των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη δεν θα περιπέσει τώρα σε κατάθλιψη, εκφράζει σε σημερινή δήλωση του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο απερχόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.
"Είναι μία στιγμή που η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της και συνειδητοποιεί ότι συνέβη κάτι σημαντικό, αλλά ας ελπίσουμε πως δεν θα περιπέσει τώρα σε κατάθλιψη, αλλά ότι θα εξάγει τα σωστά, αποφασιστικά συμπεράσματα", τονίζει στη δήλωση του ο απερχόμενος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος.
Ο προερχόμενος από τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες Χάιντς Φίσερ, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016) στο ύπατο αξίωμα της χώρας του αποχωρεί την 8η Ιουλίου από την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς, σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, δεν ήταν δυνατή μία τρίτη υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος.
Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ - ο οποίος νωρίτερα είχε διατελέσει επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της αυστριακής Βουλής -- πρωτοεξελέγη τον Απρίλιο του 2004, επικρατώντας τότε με ποσοστό 52,4% έναντι της αντιπάλου του, τότε υπουργού Εξωτερικών και μέχρι το 2009 Επιτρόπου της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) που είχε συγκεντρώσει 47,6%.
Τον Απρίλιο του 2010 ο Χάιντς Φίσερ επανεξελέγη για μία δεύτερη εξαετή θητεία-- που λήγει τώρα στις 8 Ιουλίου -- συγκεντρώνοντας συντριπτική πλειοψηφία 79,3%, έναντι 15% της υποψήφιας του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ