Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να καταγραφεί η Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, ως η μέρα που τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν το φράγμα των 1000 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900 κρούσματα και σήμερα είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900 κρούσματα, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τονίζοντας ότι αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί και σήμερα.
Μιλώντας στον realfm, ο κ. Αρκουμανέας δήλωσε ότι «το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση. Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900». «Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά», πρόσθεσε.
«Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα. Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία. Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν», υπογράμμισε.
«Θα είναι δύσκολες οι επόμενες ημέρες, γιατί κατ' αρχάς δεν βλέπουμε την αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων, άρα θα έχουμε αυξητικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.
Μείωση ωραρίου σε εστίαση και διασκέδαση εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών
Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία, δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε άλλα περιθώρια».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3 ο κ. Τσακρής δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν στην εξάπλωση του ιού».
«Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε διακοπή της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12:30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακρής και πρόσθεσε: «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τη σημασία της χρήσης της μάσκας».
Όπως είπε ο κ. Τσακρής τώρα είναι η εποχή του κορονοϊού και «είναι πολύ πιθανό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη να δούμε μέχρι και διπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες». «Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας που λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού», πρόσθεσε.
Τέλος, ανέφερε ότι τα μέτρα θα συζητηθούν ενδεχομένως και σήμερα ή τις επόμενες ήμερες στην Επιτροπή και είναι πιθανό να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Πώς θα περιοριστεί η διασπορά στα λεωφορεία
Στη σημασία της τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. τονίζοντας την ανάγκη απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους όπως σε γηροκομεία, νοσοκομεία, σχολεία, αλλά και σε μέσα μεταφοράς.
Μιλώντας στον Real Fm, o καθηγητής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα λεωφορεία -περιλαμβανομένων και όσων δεν έχουν ανοιγόμενα παράθυρα- της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα ήταν πολύ εύκολη η χρήση ειδικών συσκευών απολύμανσης οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 55% έως 70% το πάσης φύσεως ιικό φορτίο -όπως και τον κορονοϊό- που συγκεντρώνεται στον χώρο.
Το κόστος για ολόκληρο τον στόλο των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης, είπε ο κ. Σαρηγιάννης, εκτιμάται σε 400.000 ευρώ.
Οκτώ θάνατοι τις τελευταίες ώρες
Οκτώ ακόμη ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό τις τελευταίες ώρες, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε συνολικά 590 στη χώρα. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 83χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς και ένας 56χρονος που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του Ευαγγελισμού. Ακόμη, πέθανε μία 95χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, η οποία αρχικά είχε δηλωθεί ως 50χρονη.
Επίσης, μία 64χρονη με υποκείμενα νοσήματα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Αττικόν, ένας 84χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ένας 80χρονος στο νοσοκομείο «Ελπίς», μία 83χρονη στο Σωτηρία και μία 65χρονη στο Ιπποκράτειο.
Και οι οκτώ έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Η δυναμική του ιού
Ο φυσικός δείκτης μεταδοτικότητάς του σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 2-6 με μέσο όρο το 3,28. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μπορεί εύκολα να κολλήσει από 2-6 άτομα με μέσο όρο τα 3,28 άτομα.
Για να καταλάβουμε την μεταδοτικότητα αυτή, αναφέρουμε ότι η ιλαρά που έχει τη μέγιστη μεταδοτικότητα κι αυτή επίσης μέσω του αέρα, έχει δείκτη μεταδοτικότητας από 12-18, αλλά ευτυχώς έχουμε εμβόλιο.
Όμως ο νέος αυτός κορονοϊός, μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από όλους τους άλλους κορονοϊούς που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Χαρακτηριστικά, οι κορονοϊοί του κοινού κρυολογήματος που έχουν επιβιώσει στη διάρκεια των αιώνων, φτάνουν το πολύ σε R 2-3.
Όσο για τη γρίπη, το πανδημικό στέλεχος του 1918 είχε δείκτη μεταδοτικότητας 1,4-2,8, το αντίστοιχο του 2009 από 1,4-1,6 και τα συνήθη στελέχη από 0,9 μέχρι 2,1, με μέσο όρο το 1,1.
Δηλαδή, ο κορονοϊός που προκαλεί την COVID 19, έχει διπλάσια τουλάχιστον μεταδοτικότητα από τους άλλους υπαρκτούς κορονοϊούς ή την πανδημία της γρίπης του προηγούμενου αιώνα, και πάνω από τριπλάσια μεταδοτικότητα από αυτή της κοινής γρίπης.
Στο μεταξύ τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν σήμερα από τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τους νεκρούς στη χώρα στους 586. Οι δύο περιπτώσεις προκαλούν εντύπωση, καθώς πρόκειται για έναν 56χρονο που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του Ευαγγελισμού και για μία 50χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος.
Επίσης, απεβίωσε 83χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, καθώς και μία 64χρονη που νοσηλευόταν στο «Αττικόν». Και οι τέσσερις έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.