Ταραχώδεις αναμένονται οι επόμενοι μήνες εξαιτίας των αναταράξεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των μεγάλων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους, με το φυσικό αέριο να κάνει νέο ράλι 20% μέσα στην ημέρα. Τον τόνο δίνουν τα υπερδιπλάσια από πέρυσι τιμολόγια φυσικού αερίου και τα ολοένα πιο δυσοίωνα σενάρια για τις τιμές στο ρεύμα, που κλονίζουν τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά, με τα κράτη-μέλη διακινούν διαφορετικές θεωρίες και προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, χωρίς το χθεσινό Eurogroup να καταλήγει σε αποφάσεις.
Από την ισπανική πρόταση για πανευρωπαϊκή πλατφόρμα προμήθειας αερίου κατά το μοντέλο των εμβολίων, έως την ελληνική για δημιουργία μηχανισμού αντιστάθμισης των τιμών ή την πολωνική που μιλά για αμφιλεγόμενες πρακτικές του βασικού προμηθευτή αερίου της ΕΕ, φωτογραφίζοντας τη Gazprom, η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις πιέζουν για λήψη μέτρων την Κομισιόν, με τις αποφάσεις να παραπέμπονται στη Σύνοδο Κορυφής της 21-22 Οκτωβρίου.
Εν αναμονή μιας κεντρικής παρέμβασης πανευρωπαϊκά, το διεθνές ράλι τιμών στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες συνεχίζουν να χτυπούν επιχειρήσεις και βιομηχανία με τα σενάρια να είναι ολοένα και πιο δυσοίωνα και τις τιμές να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για το μήνα Νοέμβριο, που δείχνουν τις τιμές με τις οποίες θα αγοράσει τον επόμενο μήνα η αγορά, εκτινάχθηκαν σήμερα ακόμη και στα... 119 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 18% μέσα σε ένα 24ωρο. Τα αποθέματα φυσικού αερίου συνεχίζονται να βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, οι ροές από τον κορυφαίο προμηθευτή της ΕΕ, τη Ρωσία, παραμένουν περιορισμένες, ενώ οι αποστολές της Νορβηγίας μειώνονται.
Το γεγονός σημαίνει ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που έχουν αναθεωρηθεί από 150 εκατ σε 200 εκατ ευρώ, δεν επαρκούν, με την κυβέρνηση να αναζητά 300, 400 εκατ .ευρώ ή και περισσότερα, ενόψει όσων έρχονται τους επόμενους μήνες, ποσά που ακόμη και αυτά.
Ο χάρτης των τιμών πανευρωπαϊκά
Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής πανευρωπαϊκά σοκάρουν: Η τιμή χονδρικής στο ρεύμα για την Ελλάδα διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο για αύριο στα 178,29 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι... 83,13 ευρώ ένα χρόνο πριν. Πρωταθλητές Ευρώπης, η Ιταλία με 242,46 ευρώ. Και ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία (228,59 ευρώ), η Σλοβακία και η Ουγγαρία (197,30), η Τσεχία (186,98) και οι Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία (185,15 ευρώ).
Διευρύνονται τα επιδόματα
Στην κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ισοδυναμούν πλέον με… ασπιρίνες και ετοιμάζονται να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια συμπεριλαμβάνοντας σε όσους θα επιδοτηθούν και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά της «μεσαίας τάξης».
Στο ρεύμα, η επιδότηση, δηλαδή τα τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα, με ανώτατο όριο τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, είναι οριζόντια, δηλαδή αφορά όλους τους καταναλωτές. Ποιοι δεν καλύπτονται; Αυτοί που χρησιμοποιούν το ρεύμα για θέρμανση καθώς και όσοι ξεπερνούν τις 300 κιλοβατώρες που σημαίνει ότι θα βγουν από το πλαφόν.
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφαση για παράταση της επιδότησης και στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ στο τραπέζι έχει μπει η αισθητή διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νοικοκυριών που θα ενισχυθούν. Ο προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, από τα 80 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ενδέχεται πλέον να υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας ακόμη και τα 200-250 εκατ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το νέο επίδομα του φυσικού αερίου που έχει ήδη ψηφιστεί.
Στο φυσικό αέριο, αναζητούνται κεφάλαια για την επιδότηση των καταναλώσεων, με τα σενάρια να γράφονται και να ξαναγράφονται, καθώς οι τιμές κάνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθημερινά. Τα τιμολόγια μεγάλου παρόχου στο φυσικό αέριο θα κινούνται στα 9 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι 4,5 λεπτών πέρυσι τέτοια εποχή.