Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους σεισμόπληκτους. Είναι πολύ σημαντικό η γρήγορη καταγραφή των ζημιών για να υπάρξει η άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη.
Ο αν. υπουργός ανέφερε πως φροντίσαμε με τους δημάρχους της περιοχής να πάμε γρήγορα σε μια πρώτη εκτίμηση χωρίς να περιμένουμε τα τεχνικά δελτία που προβλέπονται. Δόθηκαν 900.000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες κοινωνικής προστασίας σε πληγέντες στους τρεις δήμους. Ανέφερε πως το υπουργείο θα έχει επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο. Αγοραστό αλλά και με τους δημάρχους άλλων δύο δήμων, του Παλαμά αλλά και της Λάρισας, προκειμένου να προχωρήσει μια αντίστοιχη κίνηση και για αυτές τις περιοχές ώστε να στηριχθούν και άλλοι πληγέντες.
Ο κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι οι σεισμόπληκτοι για την στέγασή τους, έχουν τη δυνατότητα της επιδότησης ενοικίου προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά μέχρι να αποκατασταθούν οι κατοικίες τους. Επίσης για τις επισκευές κατοικιών υπάρχει η δυνατότητα να επιδοτηθούν με 80% χρηματοδότηση από την πλευρά της Πολιτείας και το υπόλοιπο 20% να καλυφθεί με άτοκο δάνειο.
Σχετικά με τους οικίσκους που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή, ο υφυπουργός Εσωτερικών, ανέφερε πως έχουν σταλθεί έως τώρα 120 και θα σταλούν όσοι ακόμα θα χρειαστούν . Ταυτόχρονα, πρόσθεσε από το Σάββατο έχουν πάει 37 τροχόσπιτα στη περιοχή και θα προστεθούν άλλα 20 τις επόμενες ημέρες.
Ο αν. υπουργός ζήτησε οι δήμαρχοι να είναι πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για να μπορέσουν να κάνουν τα έργα υποδομών που απαιτούνται ώστε να μπορούν να μείνουν σε ανθρώπινες συνθήκες αυτοί που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.
Αναφορικά με τα σχολεία της περιοχής, ο κ. Στ. Πέτσας ανάφερε ότι ήταν ένα θέμα που η επίλυσή του αρχικά φαινόταν δύσκολο να επιλυθεί αλλά τελικά λύθηκε άμεσα. Οι μαθητές από το σχολείο στο Δαμάσι προσωρινά θα στεγαστούν στο νατοϊκό στρατόπεδο που είναι κοντά και έχει το διεθνές σχολείο. Επίσης, βρέθηκε και η λύση της ανέγερσης του νέου σχολείου με ιδιωτική συνεισφορά. Για το σχολείο στο Ζάρκο είπε ο αν. υπουργός, βρέθηκε η λύση να στεγαστεί στο Γυμνάσιο, το οποίο ήταν κενό και λειτουργεί ως μουσείο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως τα προβλήματα των σεισμόπληκτων είναι οξυμμένα τόσο στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας αλλά και στους όμορους δήμους άλλων θεσσαλικών νομών, όπως στον Δήμο Φαρκαδόνας, στον Δήμο Παλαμά και άλλα χωριά. Ανέφερε πως είναι τραγική η κατάσταση των κατοίκων.
Τόνισε πως τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες που έχουν. Ζήτησε οι αποζημιώσεις να είναι 100% για την αποκατάσταση των ζημιών και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να υπάρξει μέριμνα σταθερή για τη σίτιση, την περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων, να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές και με ενίσχυση όλων των απαραίτητων υπηρεσιών σε προσωπικό. Να προχωρήσουν, όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, άμεσα οι κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων.
Υπογράμμισε πως οι μονάδες υγείας κυρίως στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου θα πρέπει να ενισχυθούν. Να υπάρξει αναστολή πληρωμών στη ΔΕΗ, την ύδρευση, την τηλεφωνία, στα δημοτικά τέλη, να παγώσουν τα χρέη σε τράπεζες και την εφορία, να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος και να ισχύσει η απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης τουλάχιστον για ένα εξάμηνο και η επιδότηση αυτών από το κράτος και αντίστοιχα, η εξασφάλιση ενός εισοδήματος για να καλύψουν άμεσες ανάγκες όπως, για παράδειγμα, 1.000 ευρώ ένα επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους. Αυξημένο αντίστοιχα επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς και φυσικά και στους επαγγελματίες που κλείσανε οι επιχειρήσεις τους. Παράλληλα ανέφερε πως απαιτείται γενναία χρηματοδότηση των δήμων και της Περιφέρειας.