Στ. Θεοδωράκης: «Aπό δω και πέρα οι υπουργοί ας λάβουν τις αποφάσεις τους για το προσφυγικό»

Στ. Θεοδωράκης: «Aπό δω και πέρα οι υπουργοί ας λάβουν τις αποφάσεις τους για το προσφυγικό»

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και στους νησιώτες και σε όλους τους Έλληνες αν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά» τόνισε στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της Χίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψή του στο Hot Spot του νησιού. Ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους πρόσφυγες και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία της Χίου έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους». 

O Σταύρος Θεοδωράκης έφτασε στη Χίο σήμερα το πρωί όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού καθώς και με τον Λιμενάρχη του νησιού Χρήστο Φραγκιά. Επισκέφτηκε τον καταυλισμό στην Σούδα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου και της Ύπατης Αρμοστείας και διαμένουν περίπου 700 πρόσφυγες. Εκεί,  συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βοηθούν στον καταυλισμό, καθώς και με τους πρόσφυγες που έχουν βρει καταφύγιο στο νησί. 

Στις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Κινήματος αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα λειτουργίας του Hot Spot καθώς όπως είπε μόνο «ένας άνθρωπος κάνει συνεντεύξεις σε 1000 πρόσφυγες», που αιτούνται ασύλου, ενώ «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κοντέινερς. Δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε για άλλη μια φορά απαντήσεις από την κυβέρνηση, για τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή για το κόστος κατασκευής του Hot Spot της Χίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαι εδώ και για ένα ακόμη λόγο. Είμαστε μπροστά σ'' ένα σκάνδαλο. Αυτός ο χώρος έχει στοιχίσει σύμφωνα με τους υπουργούς της κυβέρνησης 1.270.000?, ενώ είναι γνωστό ότι την πολλή δουλειά την έχει κάνει ο Δήμος της Χίου, οι στρατιώτες του νησιού και ο εξοπλισμός είναι από τα ''''Ελληνικά Πετρέλαια''''. Ζητάμε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση να δώσει τα στοιχεία για το πού πήγαν αυτά τα 1.270.000?. Είναι ένα τεράστιο ποσό που δεν δικαιολογούν οι υποδομές την κατασπατάληση αυτού του ποσού».

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: 

«Οι Χιώτες είχαν από την αρχή μια πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Απέναντί τους όμως βρίσκεται η ακυβερνησία κάτι που τους έχει κάνει να είναι επιφυλακτικοί. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει και στους νησιώτες και σε όλους τους Έλληνες αν έχει κάποιο σχέδιο για την μετανάστευση και την προσφυγιά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πόσο θα μείνουν στα νησιά και πότε θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Είναι ελάχιστοι άνθρωποι εδώ που μπορούν να εξετάσουν τις αιτήσεις ασύλου. Υπάρχει ένας άνθρωπος για να κάνει συνεντεύξεις σε 1000 πρόσφυγες. Και βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν στα κοντέινερς. Δεν έχουν ζεστό νερό, δεν έχουν πρόσβαση σ'' ένα κατάστημα για να αγοράσουν ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά τους και ό,τι άλλο χρειάζονται. Πρέπει αυτά να λυθούν. Και πρέπει να τους πει κάποιος πότε θα λυθούν. Νομίζω λοιπόν ότι η κοινωνία της Χίου, έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει. Από εδώ και πέρα οι υπουργοί πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ερώτηση: Η εφαρμογή του νόμου λέει πως σε 25 μέρες, μπορείς να πάρεις το χαρτί σου, έχοντας καταθέσει την αίτηση ασύλου και να πας όπου θέλεις.

Εμείς λέμε ότι είναι ντροπή να υπάρχει, αυτή την στιγμή, μόνο ένας άνθρωπος που ουσιαστικά ασχολείται με τις αιτήσεις ασύλου για χίλια άτομα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να ενισχυθεί η υπηρεσία, πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Δηλαδή, θα πρέπει, στο διάστημα που προβλέπεται, να εξετάζεται η αίτηση. Εάν η αίτηση δεν εξετάζεται, με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας, αυτός ο άνθρωπος αφήνεται ελεύθερος, μέχρι να έχει την απάντηση από την ελληνική πολιτεία για το άσυλο που έχει ζητήσει. Σε σχέση με τους πρόσφυγες, τα είδατε κι εσείς. Υπάρχουν οικογένειες, άνθρωποι που έχουν κάνει αιτήσεις ασύλου εδώ και πάρα πολλές μέρες, αλλά ακόμα δεν έχουν εξεταστεί. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μικρές καθημερινές ανάγκες, οι οποίες δε μπορούν να διεκπεραιωθούν. Έχουν, βέβαια, τη βασική σίτιση, αλλά τα μικρά παιδιά χρειάζονται επιπλέον γάλα, για παράδειγμα. Χρειάζονται ένα μπισκότο. Νομίζω ότι μια τέτοια μονάδα, που έχει πάνω από χίλιους ανθρώπους, θα έπρεπε να έχει έναν καλύτερο συντονισμό και θα έπρεπε να είχε και μια υπηρεσία που θα φρόντιζε για όλες αυτές τις μικρές ανάγκες, στο βαθμό που οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας αναλαμβάνουν και τα κόστη όλων αυτών των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν.