Σιβυλλικές αναφορές του Ε. Τατάρ σε «τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού», στο περιθώριο της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα. Η επίσκεψη έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, καθώς στα Κατεχόμενα αναμένεται και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου.
Η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο λαμβάνει έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, σημειώνει η Deustche Welle (DW).
Ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και επί τάπητος θα τεθεί η τουρκική ατζέντα για μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.
Ήδη, ο Ε Τατάρ, ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε με σιβυλλικό τρόπο σε σχεδιασμούς για «τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού».
Παρά το ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να ρίξει σήμερα περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά μέσα αναφέρονται σε πιθανά σενάρια τα οποία θα τεθούν σήμερα επί τάπητος. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε πιθανό κάλεσμα στους Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να αποταθούν στην –αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ– Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, ώστε να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Στις 20 Ιουλίου oι ανακοινώσεις
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι τουρκικές προθέσεις για το Βαρώσι αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για τους εορτασμούς της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται σε δήλωση του ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σε δημόσια παρέμβαση του και με δραματικούς τόνους σημείωσε πως «αν δεν γίνει κάτι... χτες, πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, απαντώντας χθες σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πόλη των βαρωσίων, σημείωσε πως η ελληνικυπριακή πλευρά προχώρησε σε σειρά διαβημάτων στην ΕΕ, ενώ σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον ίδιο στον Τζο Μπάιντεν και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.