Την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022, προανήγγειλε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε, έχουν ενσωματωθεί οι τιμές των αντικειμενικών αξιών και θα πρέπει να γίνει η σχετική μεταβολή των συντελεστών ή της κλίμακας έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα τουλάχιστον δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα συνολικά για τον ΕΝΦΙΑ.
Ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι σκοπός είναι ο ΕΝΦΙΑ να είναι κοινωνικά δικαιότερος και όχι να βγάλουμε περισσότερους πόρους για το ελληνικό δημόσιο.
«Θέλουμε να καταλήξουμε, το 2022 οι περισσότεροι έλληνες πολίτες να πληρώσουν ακόμη λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το τι πλήρωναν την τελευταία διετία», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Θετικοί σε πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πλέον έχουμε ορατά τα σημάδια και τις εκτιμήσεις ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ισχυρή και διατηρήσιμη, κοντά στο 7% φέτος, αλλά το κρίσιμο σημείο είναι το 5% το 2022, και 3,6 το 2023, ενώ θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητά της.
Επομένως, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού, με την προϋπόθεση, όπως είπε, να μην τίθεται σε κίνδυνο η δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
«Επισπεύδων για τη διαδικασία είναι ο υπουργός Εργασίας. Από την πλευρά μας, τα δεδομένα της οικονομίας συνηγορούν στο να είμαστε θετικοί σε μια πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Σε σχέση με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ισχύει ότι ειπώθηκε στη ΔΕΘ, υπογράμμισε ο υπουργός.
«Βελτιώσαμε τις προϋποθέσεις επιστροφής ποσοστού από πολλές επιχειρήσεις. Το 1/3 θα επιστρέψει το 50%, όλες οι υπόλοιπες θα επιστρέψουν πολύ μικρότερα χρηματικά ποσά σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και δίνουμε και το κίνητρο της επιπλέον έκπτωσης 15% σε όποιον μπορεί να πληρώσει φέτος εφάπαξ», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Δεν μπορεί να δει κάποιος μεμονωμένα μια ενέργεια, έχουμε πει ότι όσο διαρκεί η κρίση, η πολιτεία θα βρίσκεται κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το 2022, αλλά με όρους ρεαλισμού» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Επισήμανε ότι το υπουργείο θα παρακολουθεί πώς θα εξελιχθούν οι τιμές κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα και αναλόγως θα ενεργήσει.
Ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι φέτος η χώρα θα έχει εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 7%, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα ασκήσει την κοινωνική πολιτική που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, παρέχοντας διπλή δόση για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που ισοδυναμεί με διπλασιασμό του επιδόματος που έπαιρναν, 0,5 εκατ. πολίτες, ενώ αυξήθηκαν και ενισχύθηκαν τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης από 68 εκατ. σε 170 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν περισσότερα νοικοκυριά να ζεσταθούν.
Σε μια συνολική αποτίμηση της εισοδηματικής - φορολογικής πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:
«Το κοινωνικό μέρισμα είχε δοθεί κάποιες λίγες χρονιές από τα υπερπλεονάσματα που είχαν προκύψει λόγω της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Σε σύγκριση με την υπερφορολόγηση την περίοδο 2016-2018, σήμερα ο φόρος στα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή στα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα και στη μεσαία τάξη από το 22% έχει πάει στο 9%, Ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 29% έχει πάει στο 22%. Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 22%, η προκαταβολή φόρου έχει μειωθεί από το 100% στο 80%. Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 100% στο 55%. Έχει καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα και έχουμε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Συγκρίνεται το σήμερα με το χθες όσο αφορά την εισοδηματική-φορολογική πολιτική;».
Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα
Βάσει της έκθεσης της ευρωπαϊκής επιτροπής και του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί αύριο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα είναι ο χαμηλότερος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε ετήσια βάση, 0,5% τώρα και 1% του χρόνου, είπε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Ωστόσο, «η φωτογραφία της στιγμής, δείχνει ότι αυτή την στιγμή πράγματι υπάρχει υψηλός πληθωρισμός και στην Ελλάδα, από τους χαμηλότερους όμως στην Ευρώπη. Είναι πάνω από 3% στην χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά μέσο όρο πάνω από 4%. Υφίσταται οξύ πρόβλημα, είναι εξωγενές αλλά θα είναι παροδικό. Για τα περισσότερα προϊόντα θα επανέλθει η προσφορά - ζήτηση στις αρχές του 2022 και για τα ενεργειακά προϊόντα μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2022. Αν η τιμή της ενέργειας εξακολουθήσει να είναι όπως χθες και προχθές, πιθανόν να πρέπει να προτεραιοποιήσουμε την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.Το πρόταγμα για εμάς είναι να βρίσκεται πάντα δημοσιονομικός χώρος».
Ο Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε 3,4% πληθωρισμό για τον Οκτώβριο αλλά την ίδια ώρα το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη έχει βελτιωθεί κατά 7,1% του 2ο τρίμηνο του 2021.