«Τα μέτρα στα καύσιμα ορθώς δεν είναι οριζόντια, έχουν κοινωνικό πρόσημο και στοχεύουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καλύπτουν δε, τους 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων από τα 3,5 εκατομμύρια συνολικά». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ1, σχετικά με τα αιτήματα είτε για μείωση του ΕΦΚ είτε για μετάταξη του ΦΠΑ σε χαμηλότερο συντελεστή.
Σύμφωνα με τον υπουργό, μια μείωση του ΕΦΚ κατά 0,20 ευρώ έχει κόστος 1,5 δισ. ευρώ. «'Αρα, δεν θα κάνουμε κάποιο άλλο μέτρο στήριξης ή θα επιβαρύνουμε τους πολίτες», πρόσθεσε. Ανέφερε, επίσης, ότι «τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα είναι αυξημένα (πολύ αυξημένα αυτά από τον ΦΠΑ και ελαφρώς μειωμένα από τον ΕΦΚ). Η πολιτεία τα παίρνει, προσθέτει το ποσό από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και τα επιστρέφει στους πολίτες».
«Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με έναν σημαντικό αριθμό μεγέθυνσης, τον υπολογίζουμε 3% στον προϋπολογισμό, και με βάση τους πρώιμους δείκτες της οικονομίας, φαίνεται ότι το ποσοστό θα είναι αρκετά υψηλότερο», πρόσθεσε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στη διάσταση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι:
«Η ανεργία μειώνεται. Στο κάθε νοικοκυριό που είχε έναν άνεργο, μπαίνει πρόσθετο εισόδημα. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί δύο φορές. Οι φόροι έχουν μειωθεί σημαντικά. Από τους πολίτες που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, το 75% δεν πληρώνει φόρους, και ένα κομμάτι τους θα έχει πιστωτικό. ΕΝΦΙΑ πληρώνει ένα δισ. ευρώ λιγότερο από ότι το 2018.
Οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο εισοδήματος από το 29% στο 22%, προκαταβολή φόρου μικρότερη. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, δεν υπάρχει ούτε το 2021, ούτε το 2022, ούτε το 2023. Αυτά είναι αρκετά δισ. ευρώ».
«Δεν είναι επιδόματα, είναι όμως βοήθεια στο πορτοφόλι του πολίτη, γιατί δεν είναι εκροή πόρων. Αυτά πρέπει να προσμετρηθούν όταν κάνεις οικονομική πολιτική» είπε ο κ. Σταϊκούρας», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022. «Τόσα μέτρα δεν έχει πάρει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη. Από αυτά, τα 6 δισ. ευρώ είναι για το ρεύμα. Για να αποφύγει ο πολίτης το 70% – 90% του κόστους της επιπλέον επιβάρυνσης το Β’ εξάμηνο του 2022. Έχουμε στα καύσιμα παρεμβάσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αρκετές παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, και μια σειρά από άλλα μέτρα όπως είναι οι μειωμένοι ΦΠΑ που τώρα νομοθετούμε στη Βουλή», πρόσθεσε ακόμη.
Παράλληλα, απευθυνόμενος σε εκπρόσωπο αγροτών από τα Φάρσαλα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι φορολογικοί συντελεστές και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, έχει δοθεί βοήθεια στους κτηνοτρόφους και επιστρέφεται τον Αύγουστο ο φόρος από το πετρέλαιο κίνησης. Και προέτρεψε τους αγρότες «να κάνουν πιο μεγάλα και υγιή σχήματα, με κίνητρο τη μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος εφ' όρου ζωής».
Σχετικά με τον πληθωρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι δυσκολίες που συνοψίζονται στη λέξη "ακρίβεια" θα καλύψουν όλο το 2022, θα συνεχιστούν με χαμηλότερη ένταση και το 2023 και θα τερματιστούν στο τέλος του επόμενου έτους». Είπε, εξάλλου, ότι «η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση επιδομάτων, είναι κυβέρνηση μείωσης φόρων και εισφορών και βοήθειας στον πολίτη όταν έχει ανάγκη, όπως έχει αποδείξει εδώ και τρία χρόνια τώρα».
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, απάντησε πως «εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας, λειτουργούμε στην οικονομία με ορίζοντα τετραετίας. Όμως, είναι επιζήμια για την οικονομία μια μακρά προεκλογική περίοδος».
«Εμείς έχουμε χρονικό ορίζοντα τετραετίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Για την οικονομία είναι αδιάφορο το πότε θα γίνουν εκλογές. Η μακρά προεκλογική περίοδος είναι κακή για την οικονομία. Η οικονομία λειτουργεί με όρους τετραετίας, επιτυγχάνει τους μεγάλους στόχος της με τις θυσίες της κοινωνίας της τελευταίας δεκαετίας», κατέληξε.