Διάβασα στο liberal.gr το άρθρο του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου με την άποψη του για τον τρόπο ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Είναι γεγονός ότι ο πρώην υπουργός έχει το χάρισμα μιας γνώμης με πολλές γωνίες που σου επιτρέπει να προβάλλεις τον δικό σου αντίλογο.
Ο πρώην υπουργός αρχικά ισχυρίζεται ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αβασάνιστα υιοθέτησε την άποψη για την αποκατάσταση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων». Πώς το ξέρει; Μήπως ισχύει το αντίθετο;
Μήπως μετά από αναλυτική μελέτη όλων των δεδομένων κατέληξε ο πρωθυπουργός ότι είναι η μόνη εφικτή λύση για να έχουμε στη Βενιζέλου αρχαία και μετρό; Πιστεύω σαφώς τη δεύτερη εκδοχή.
Ισχυρίζεται ότι η απόφαση αυτή «θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο έργο και πάτημα στον εργολάβο για να ζητήσει αποζημιώσεις». Η πραγματικότητα, όμως, δηλώνει ότι η αναζήτηση της λύσης της παραμονής in situ των αρχαιοτήτων οδήγησε σε καθυστερήσεις 4,5 ετών και σε διεκδίκηση από τον εργολάβο αποζημίωσης ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Συνεχίζει παραθέτοντας ως παράδειγμα τη μικρή απόσταση μεταξύ των σταθμών Βαρδαρίου και Αγίας Σοφίας που θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία του μετρό χωρίς το σταθμό Βενιζέλου, κάνοντας σύγκριση με το μετρό στο κέντρο της Αθήνας.
Δυστυχώς, δεν παίρνει υπόψη τα τεχνικά στοιχεία του σταθμού της Αγίας Σοφίας, τα οποία αποδεικνύουν, με βάση μελέτες, ότι ο σταθμός Αγία Σοφία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο της κίνησης όλου του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Παραθέτει, επίσης, την άποψη ενός διακεκριμένου καθηγητού Αρχαίας Ιστορίας για την ανάγκη παραμονής των αρχαιοτήτων in situ, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.
Χωρίς, σε καμία περίπτωση, να αμφισβητώ το κύρος όλων αυτών των επιστημόνων είμαι σίγουρος ότι με ευκολία μπορεί να προχωρήσει η συλλογή υπογραφών από παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, οι οποίοι θα επιχειρηματολογούν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης εφόσον δεν υπάρχει άλλη τεχνική λύση. Διότι πραγματικά άλλη δεν υπάρχει και όσες κατά καιρούς ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν είχαν υπογραφές μηχανικών και αποτελούσαν απλώς εκθέσεις ιδεών.
Η επικοινωνιακή μάχη για το θέμα τώρα αρχίζει να κορυφώνεται και η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι πλευρά όσων αντιμάχονται την απόσπαση και επανατοποθέτηση έχει ακόμη όπλα στη φαρέτρα της και θα κλιμακώσει σιγά-σιγά την αντιπαράθεση ακόμη και με ακτιβιστικές ενέργειες.
Δεν πρέπει με τίποτα η κυβέρνηση να να κάνει πίσω.
*Ο Στράτος Σιμόπουλος είναι Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων. Περισσότερα άρθρα και απόψεις του μπορείτε να διαβάσετε στο site www.efsimopoulos.gr