Στιγμιότυπα από το 1973

Στιγμιότυπα από το 1973

Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

To Νοέμβριο του 1973 επικρατούσε αναβρασμός στα πανεπιστήμια, μετά την κατάληψη της Νομικής το Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Μετά την κατάληψη της Νομικής, στις 14 του Νοέμβρη άρχισαν να μαζεύονται φοιτητές στο Πολυτεχνείο. Η αστυνομία δεν κατάφερε να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου ενώ το ίδιο  απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου.

Κυριαρχούσαν τα συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ κεντρικό ήταν το αίτημα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

Την Παρασκευή 16 Νοέμβρη στήνονται οδοφράγματα και πραγματοποιούνται δύο μεγάλες διαδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου. Το απόγευμα οι διαδηλωτές στο χώρο πολλαπλασιάζονται. Η αστυνομία απαντά με τεθωρακισμένα και πυροβολισμούς. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό, για να αντιμετωπίσει τη μαζικότητα των διαδηλώσεων.

Κοντά στο Σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από το Γουδί προς το Πολυτεχνείο.

Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε.

Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν διαδηλωτές.  

Η αιματηρή επέμβαση αποσταθεροποίησε το καθεστώς με αποτέλεσμα στις 23 Ιουλίου 1974 η δικτατορία να καταρρεύσει.

Το Δεκέμβριο του 1975 στη δίκη για τα γεγονότα εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου το οποίο κήρυξε ένοχους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12. Οι μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν στους Γ. Παπαδόπουλο, Δ. Ιωαννίδη (αρχηγός ΕΣΑ), Σ. Βαρνάβα (αντιστράτηγος Ε.Α), Ν. Ντερτιλή (ταξίαρχος Ε.Α.).

“Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος

δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν'' αγωνίζεσαι

για την ειρήνη και για το δίκιο.

Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις. “

(Τ. Λειβαδίτης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου)